Strategie Crisiscommunicatie

De juiste keuzes

Ontdek alle stappen om de juiste keuzes te maken. Met hart voor de getroffenen en empathie en emotie als rode draad. Zodat jouw organisatie het vertrouwen houdt van alle stakeholders en de relatie versterkt. Stel de goede vragen om jouw bestuurders en strategisch crisisteam op hoog niveau te adviseren. Blijf de grote lijnen zien en geef inhoudelijk richting aan het crisiscommunicatieteam. Vergeet niks meer: door te werken met handige strategietemplates weet je zeker dat je het complete overzicht hebt en alles ophaalt wat nodig is voor een goede strategie crisiscommunicatie.

  Bomen, bos en boze bestuurders

  Tijdens een crisis komt er ontzettend veel op je af. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Alles lijkt belangrijk. Je hebt niet meer scherp wat je allemaal moet doen en wat prioriteit heeft. Daardoor maak je verkeerde keuzes en vergeet je belangrijke zaken. En daardoor raken bestuurders of leden van het crisisbeleidsteam geërgerd: 'waar is communicatie nou mee bezig?' Of erger nog: ze luisteren helemaal niet meer met je. Geregeld zegt een bestuurder me: het advies van communicatie is niet strategisch genoeg. Maar wat nog erger is: bij een slechte communicatiestrategie zijn ook de getroffenen van de crisis niet geholpen. En verliest jouw organisatie het vertrouwen.

  De gids voor communicatie in moeilijke situaties

  Als Strategisch Communicatieadviseur moet je aan heel veel zaken tegelijk denken. Wat moet je allemaal weten en doen? En hoe zorg je dat je niks vergeet? Dat ontdek je in deze Online Training Strategie bepalen voor crisiscommunicatie. 

  Meerdere bestuurders die een grote crisis hebben meegemaakt, heb ik na afloop horen zeggen: "80 procent van crisismanagement is goede communicatie. Het gaat niet om inhoud, experts of besluiten, het gaat alleen maar om crisiscommunicatie." Wat zou het dan fijn zijn als je jouw bestuurder zo goed mogelijk kan helpen hierbij.

  In deze training vertel ik alles wat ik weet over strategie voor communicatie in crisissituaties. De basis van de rol maar ook de nieuwste inzichten die ik heb opgedaan van collega’s in binnen- en buitenland. Verrijkt met wat ik onlangs leerde in trainingen crisiscommunicatie in de Verenigde Staten.

   Voor wie?

   Deze training is voor iedereen die werkt in communicatie en tijdens een incident, crisis of andere moeilijke situatie advies moet geven over wat te doen op het gebied van communicatie. Dat kan in de rol van (Strategisch) Communicatieadviseur in een Crisisbeleidsteam (CBT), Crisismanagementteam (CMT), Beleidsteam (BT, RBT, GBT), Operationeel Team (OT, ROT) of Crisiscommunicatieteam (CCT, RAC, ToC). De training is voor zowel voor nieuwe communicatiemedewerkers als voor adviseurs die al veel ervaring en training hebben, maar willen opfrissen en de nieuwste inzichten opdoen. Voor communicatieadviseurs die nieuw zijn, biedt deze training een volwaardige opleiding. Alleen de voor jouw organisatie specifieke kennis moet je na afloop zelf nog doen

    Crisiscommunicatie 3.0

    In deze training ga je werken volgens de methode Crisiscommunicatie 3.0. Deze methode staat uitgebreid beschreven in het E-book dat binnenkort op deze website te vinden is.

    Wat kan je na deze training

    Na afloop vergeet je bij een crisis nooit meer alle elementen die nodig zijn voor een goede strategie communicatie. Bij afronding:

    • Heb je uitgangspunten crisiscommunicatie en waarden organisatie centraal in je werkwijze, zodat je sneller de juiste beslissingen neemt.
    • Weet je hoe emotie en empathie in het hart staan van je strategie, zodat je aansluiting vindt en het vertrouwen als organisatie behoudt.
    • Kan je crisis- en samenwerkingspartners en hun verantwoordelijkheden scherp krijgen tijdens de crisis, zodat jouw organisatie de juiste thema's oppakt.
    • Kan je doelen en prioriteiten stellen zodat jullie schaarse tijd zo effectief mogelijk benut wordt.
    • Gebruik je Omgevingsbeeld en Oriëntatie om zo goed mogelijk advies te geven aan strategisch niveau.
    • Weet je wat te doen met duiding, betekenisgeving en inzet boegbeelden.
    • Begrijp je wat 'communicatieve implicaties' zijn van besluiten en maatregelen van het crisisteam, zodat je als communicatie echt een meerwaarde hebt aan tafel en de rol van dwarsdenker vormgeeft.

    Trainer

    Bij meer dan 20 crises sloot Tom Compaijen als adviseur aan in het crisisteam. Van corona, terroristische dreigingen, grote branden en nucleair tot ICT, financieel, privacy en product recall. Tom gaf op basis van al zijn ervaringen crisiscommunicatietraining aan honderden communicatieadviseurs. 

    180 miljoen euro en een mond vol tanden

    Op vrijdag 13 december 2013 kwam het bericht. De gemeentelijke Belastingdienst van Amsterdam had 180 miljoen euro woonkostenbijdrage te veel uitgekeerd. Mensen die een steuntje in de rug hadden moeten krijgen van 100 euro, hadden plotseling 10.000 euro op hun rekening staan. 

    Het was mijn eerste maand als Adviseur Crisiscommunicatie bij gemeente Amsterdam. Ik had stapels boeken over communicatie gelezen en dacht 'ik ben goed in communicatie'. Op zaterdagmiddag sloot ik aan in het crisisteam bij de wethouder Financiën, Pieter Hilhorst, en een aantal directeuren. Nadat we het rondje langs de velden gedaan hadden, en de feiten en maatregelen gedeeld waren, eindigden we bij communicatie. Daar zat ik dan. Met mijn mond vol tanden. Ik wist niet wat te zeggen en had geen idee wat ik moest adviseren bij deze atypische crisis. Je hebt nu eenmaal toch vlieguren en houvast nodig om iets over communicatie te zeggen.

    Gelukkig heb ik in de jaren daarna ontdekt wat strategisch adviseren bij crisis is. Nu ik de code gekraakt heb, deel ik die graag me anderen. De beste manier voor strategisch adviseren heb ik omgezet in een set van handige vragen, formules, checklists en templates om tot strategie te komen.

    Welke onderdelen komen nog meer aan bod?

    • Opstarten als Communicatieadviseur.
    • Positie van de verschillende Communicatieadviseurs in de organisatie.
    • Focus aanbrengen voor de Omgevingsanalist zodat je betere input hebt voor de crisisteams.
    • Rumour control: binnen- en buitenwereld vergelijken.
    • Wat je allemaal afstemt met communicatieadviseurs van andere organisaties en wat niet.
    • Wat je allemaal moet halen en brengen bij het crisisteam.
    • Hoe je moet adviseren over het 'wat' en niet over het 'hoe' zodat je op strategisch niveau blijft.
    • Kunstmatige Intelligentie als ChatGPT gebruiken.
    • Scenario's en voorwaarts denken, zodat je minder snel verrast wordt.
    • De crisis afronden, zodat jouw organisatie of anderen niet met losse eindjes blijven zitten.
    • En weet je wat communicatie precies nodig heeft van beleids- en operationele teams om zo goed mogelijk hun werk te kunnen doen.

    Deze training gaat echt over wat je moet doen tijdens de crisis, in de zogenoemde warme fase. De training gaat niet over wat je allemaal moet doen om je voor te bereiden op crisis, de koude fase. Uiteraard kan je wel alles dat in deze training aan bod komt gaan verwerken in je crisisplannen, checklists en trainingen, dus in die zin is het ook nuttig als preparatie.

    Dit krijg je allemaal

    • Je bent aanwezig bij vijf live online sessies van 1,5 uur en kan daarom direct vragen stellen tijdens de online training.
    • Kan je er een keer niet bij zijn? Al het materiaal is nog twee maanden terug te kijken op video in de online omgeving waar je toegang tot krijgt.
    • Ter voorbereiding krijg je online toegang tot een aantal video's waarin alles aan bod komt dat iedereen moet weten over crisiscommunicatie (o.a. de basis met IBS, analyse, advies, aanpak, SISOS, Oriëntatie en 6 borden)
    • Oefenen aan de hand van drie casussen. Zodat je ook echt ervaring opdoet met hoe je de theorie in de praktijk toepast.
    • Mogelijkheid om eigen casussen mee te nemen.
    • EXTRA: strategisch communicatieadvies inbrengen bij crisisteams – ontdek hoe je met communicatie het best aansluit bij de BOB-structuur.
    • EXTRA: deelname aan twee online 'vraag maar raak' sessies waarin je Tom Compaijen alle vragen kan stellen over crisiscommunicatie die je wilt.
    • Heel veel handige checklists en onze nieuw ontwikkelde strategie templates die je bij elke crisis kunt gebruiken.

    Wat zeiden deelnemers van trainingen

    Om een indruk te geven, dit zeiden deelnemers over mijn vorige online trainingen: de E-learning Basis Crisiscommunicatie en Online Training Omgevingsbeeld maken:

    Praktische informatie

    • Het live gedeelte van de training bestaat uit vijf blokken die plaatsvinden van 15.30 tot 17.00 uur op donderdagen 2, 9, 23, 30 maart en 6 april.
    • Je doet live mee via Zoom.
    • Je gaat aan de slag met het maken van adviezen op basis van echte casussen die aansluiten bij crisis die voor jouw organisatie relevant zijn.
    • Direct na aanmelding krijg je toegang tot de online omgeving waarin je de Basis Crisiscommunicatie en extra video's kunt volgen.
    • Een week na de opnames krijg je toegang tot de video's in de online omgeving.

    Van 7.00 euro voor 500 euro ex. btw

    Als je deze training nu koopt, krijg je tot 1 maart een gereduceerd tarief. De prijs is nu 500,- euro per persoon. Let op: dit is een eenmalig aanbod. Deze online training kost na 1 maart 700,- euro per persoon.

    >KLIK HIER VOOR AANMELDEN<

    Nadat je op de link hebt geklikt vul je de informatie in op het formulier. Binnen een dag krijgt de door jou aangemelde deelnemer een mail met instructies en toegang tot de online omgeving. Ook ontvangt de deelnemer een uitnodiging om de live zoom sessie bij te wonen waarin de online training gegeven wordt. De contactpersoon ontvangt de factuur in de mail.

    Wat vraag ik van jou?

    Omdat bij deze eerste serie voor een lagere prijs gegeven wordt en een aantal mooie extra's worden aangeboden, vraag ik terug dat ik deelnemers kort mag interviewen over hoe zij de training vonden. Dit gesprek vindt plaats in de weken na de training en duurt een kwartiertje. Op basis van dit gesprek maken we een evaluatie om de training verder te kunnen ontwikkelen en schrijven we enkele testimonials.

    Veel gestelde vragen

    Q: Hoe lang houd je toegang tot de online omgeving met al het materiaal?
    A: De deelnemer houdt drie maanden toegang tot de online omgeving.

    Q: Is deze training ook voor beginners?
    A: Jazeker, je kan zonder enige kennis van crisiscommunicatie beginnen aan deze opleiding.

    Q: Kunnen medewerkers na het volgen van de training direct ingezet worden?
    A: Ja, de medewerker heeft voldoende opleiding gehad om zelfstandig analyses te kunnen maken en te worden ingedeeld in een piketpool.

    Q: Als een deelnemer op het laatste moment moet afzeggen voor een live sessie, wat dan?
    A: De deelnemer krijgt de training dan alsnog, alleen niet live. Zodra de video opnames online staan, krijgt de deelnemer toegang en kan deze alles terugkijken.

    Als je nog vragen hebt...

    Mail gerust op info@compaijen.com of bel 020-261 7649.