180 miljoen euro en een mond vol tanden

Vrijdag de 13e december van 2013. De gemeentelijke Belastingdienst van Amsterdam had 180 miljoen euro woonkostenbijdrage te veel uitgekeerd. Mensen die een steuntje in de rug hadden moeten krijgen van 100 euro, zagen plotseling 10.000 euro op hun rekening staan.

Het was mijn eerste maand als Adviseur Crisiscommunicatie bij gemeente Amsterdam. Ik had stapels boeken over communicatie gelezen en dacht 'ik ben goed in communicatie'. Op zaterdagmiddag sloot ik aan in het crisisteam bij de wethouder Financiën, Pieter Hilhorst, en een aantal directeuren. Nadat we het rondje langs de velden gedaan hadden, en de feiten en maatregelen gedeeld waren, eindigden we bij communicatie.

Daar zat ik dan. Met mijn mond vol tanden. Ik wist niet wat te zeggen en had geen idee wat ik moest adviseren bij deze atypische crisis. Want al had ik veel kennis en ook wel de nodige ervaring met communicatie, het ontbrak me aan houvast.

Gelukkig heb ik in de jaren daarna ontdekt wat strategisch adviseren bij crisis is. Na elke crisis die ik heb meegemaakt, na elke crisisoefening, congres of boek over crisiscommunicatie, ben ik steeds de elementen gaan verzamelen die nodig zijn voor strategie. En deze heb ik getoetst bij veel communicatieadviseurs uit crisisteams.

Waar moet je beginnen? Welke vragen moet je stellen? Hoe stel je prioriteiten? Nu ik de code gekraakt heb, deel ik die graag met anderen. De beste manier voor strategisch adviseren heb ik omgezet in een set van handige vragen, formules, checklists en templates om tot strategie te komen.

In de 5-delige Online Training ‘Strategie bepalen’ deel ik alles wat ik weet over strategie bij crisiscommunicatie. En krijg je ook alle checklists en templates. Over een week, op donderdag 2 maart 2023, start deze online training met het eerste blok van 1,5 uur. Komende dagen kunnen nieuwe deelnemers zich nog opgeven. Voor meer info, klik hier.