AI, AI, AI

Het is druk op het gebied van AI (kunstmatige intelligentie). Het nieuws is soms niet meer bij te benen, het lijkt of er elke dag 7 nieuwe AI apps gelanceerd worden. En ook zelf geef ik deze periode wel 1 of 2 keer per week een training of presentatie over ChatGPT bij crisiscommunicatie. Steeds meer ook voor een internationaal publiek, van België en de EU tot Polen en de VS. In die zin heeft AI mijn werk in elk geval al erg veranderd.

AI tip van de maand
Binnen ons vakgebied is een deel van de mensen al behoorlijk actief aan de slag met ChatGPT. Maar in de trainingen merk ik ook dat toch ongeveer de helft van de communicatieprofessionals er niet mee werkt of de mogelijkheden nog niet goed kent. En net als voor crisiscommunicatie, valt bij ChatGPT ook het meest te halen door zo goed mogelijk een aantal zaken voor te bereiden.

Mijn tip voor deze week is daarom om meer aan de slag te gaan met je eigen prompts klaarzetten die je bij crisis snel erbij kunt halen. Zelf heb ik bijvoorbeeld een prompt die uitlegt hoe een goed omgevingsbeeld eruit moet zijn, wat SISOS is en in welke structuur en volgorde ik de output wil hebben. En een andere tip: ga met GPT in gesprek om samen deze prompts te ontwikkelen. En misschien wel alvast voor je hele crisisteam klaar te zetten in de omgeving waar je ook de checklists en crisisplannen hebt staan. Dat hoeft niet meteen op de meest hoogstaande technische manier, je kan ze ook gewoon bewaren in een word bestandje.

AI nieuwtjes
Afgelopen weken zag ik in het tech-nieuws ook weer veel spannende ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Als professionals in crisiscommunicatie weten we dat het belangrijk is om op de hoogte te blijven van de nieuwste technologieën. Daarom deel ik twee berichten die mij het meest triggerden voor ons vakgebied. Disclaimer: ik heb deze berichten door ChatGPT in het Nederlands laten vertalen en samenvatten.

Onderzoek onthult: AI overtuigt beter dan mensen
Een recent onderzoek stelt dat taalmodellen zoals GPT-4 effectiever zijn in overtuigende communicatie dan mensen, vooral tijdens gecontroleerde online debatten. Deze AI-systemen kunnen argumenten afstemmen op basis van persoonlijke informatie zoals leeftijd, geslacht en etniciteit. Het onderzoek laat zien dat wanneer GPT-4 persoonlijke informatie van de deelnemers gebruikt, het de kans op het veranderen van meningen met 81,7% verhoogt ten opzichte van een menselijke ‘opponent’. Zelfs zonder toegang tot persoonlijke gegevens presteerde GPT-4 beter (niet significant), terwijl bij mensen personalisatie juist minder effectief bleek. Dit suggereert dat AI niet alleen een waardevol hulpmiddel kan zijn in het verspreiden van informatie, maar ook een potentiële bedreiging vormt in termen van de verspreiding van gerichte propaganda.

AI helpt in de strijd tegen natuurrampen
In de VS werkt Google's Alphabet X samen met de National Guard om AI-tools te leveren die snel rampgebieden kunnen analyseren. Dit ‘Project Bellwether’ is een mooi voorbeeld van hoe AI kan helpen bij het redden van levens en het beschermen van eigendommen door het versnellen van respons op rampen zoals bosbranden en overstromingen. Deze technologie markeert een interessante stap in hoe we reageren op de steeds vaker voorkomende extreme weercondities als gevolg van klimaatverandering.

Meer weten?
Wil je met jouw team ook aan de slag met het gebruik van ChatGPT bij crisis? Samen met de School of Data Science geef ik online en fysieke presentaties en trainingen om je op weg te helpen. Stuur gerust een bericht voor meer informatie.

Tom Compaijen
Compaijen C&C - Klaar voor elke crisis