Canto Ostinato en early bird nieuwe ‘Online Training Strategie bepalen’

Een week geleden fietste ik langs het Concertgebouw in Amsterdam. Op de voorkant hing een grote banner met ‘Eeuwfeest Simeon ten Holt: Canto ostinato op vier piano’s’. Thuis keek ik gelijk op de website van het Concertgebouw om een kaartje te kopen. Het bleek dat het maar één uitvoering was en dat die ook al twee dagen later plaatsvond. Maar ik had geluk, er was precies nog één kaartje voor een stoel midden in de grote zaal.

De Canto ostinato is één lang stuk van meer dan anderhalf uur. Met veel ruimte voor improvisatie, geen een uitvoering is hetzelfde. De vier piano’s en acht handen communiceren alleen met elkaar via een nadrukkelijk knikje van het hoofd van één van de pianisten. Ze zijn letterlijk helemaal op elkaar ingespeeld, maar weten elkaar toch nog te verassen.

Na meer dan 90 minuten onafgebroken spelen, gaan de piano’s steeds zachter met de herkenbare zich herhalende melodie. Totdat alle vier de pianisten gelijktijdig hun handen omhoog tillen van de toetsen en zo muisstil blijven zitten. Een doodse stilte in de uitverkochte zaal. De stilte duurde ongemakkelijk lang, zeker een minuut, je voelde de emotie in de zaal. Totdat pianist Jeroen van Veen bewoog en het applaus losbarstte.

Net als bij de Canto gaat ook crisiscommunicatie om improviseren, een plan hebben om van af te wijken, als team op elkaar ingespeeld zijn en aan een knikje genoeg hebben. En – wat vaak vergeten wordt – om een goed en duidelijk einde. Voor de inhoudelijke aansturing bij crisis en voor de afronding is de Strategisch Communicatieadviseur verantwoordelijk. Voor Communicatieadviseurs is ook mijn volgende Klaar voor elke Crisis-training.

In de nieuwe Online Training ‘Strategie bepalen’ deel ik alles wat ik weet over strategie bij crisiscommunicatie. We doen dit in vijf live sessies van 1,5 uur op donderdagen in maart. Alle informatie over deze training vind je hier.

Alleen deze week (tot 3 februari) is het early bird tarief van 400,- euro ex btw geldig. Wees dus niet als ik door op een laatste moment een kaartje te kopen en meld je nu aan voor deze unieke training.