Crisis trainen als de Oude Grieken

“Mijn tentamen nam ik wandelend af op het strand van Terschelling.” Dat vertelde de Rector Magnificus in zijn welkomstwoord op mijn eerste dag als student in de collegezaal. Toen hij zelf nog studeerde in de jaren ‘60 had hij een hoogleraar die een vakanatiehuisje had in Terschelling. Elke student werd individueel uitgenodigd om naar het eiland te komen. Tijdens een strandwandeling van een paar uur ging de hoogleraar in gesprek over de tentamenstof om te kijken hoe de student erover dacht en of hij het echt begreep. Na afloop kreeg je meteen je cijfer mee, alleen gebaseerd op dat gesprek. Ik voelde enige jaloezie en had zelf ook wel zo tentamen willen afnemen.

Een paar jaar later had ik werkcollege van een psychiater. Deze docent begon met vertellen dat de vorm van ons onderwijs helemaal verkeerd is. We zitten in benauwde stoffige zaaltjes met zijn allen passief te luisteren. “Nee, neem dan de Oude Grieken” zei hij, “die wisten hoe je zorgt dat iemand kennis echt opneemt en wijzer wordt.” Socrates en Aristoteles onderwezen door gesprekken terwijl ze wandelden in de zuilengalerij. Discussie en dialoog, daar gaat het om.

Een paar maanden terug vroeg een opdrachtgever mij een aantal discussiesessies te houden met de verschillende piketpoules. Want effectief leren doe je 70% op de werplek (oefenen), 20% sociaal leren (in gesprek) en 10% formeel leren (theorie). Maar met elkaar echt in gesprek gaan over je rol doen we te weining, zei ze. Kan jij dat niet organiseren? Ik vond het een goed idee en dacht meteen terug aan wat mij ooit verteld was over de Oude Grieken.

Afgelopen weken heb ik vier van dit soort discussiesessies gegeven. Dat vond ik best spannend, want ik had geen enkele sheet en alleen maar vragen. Dat was wat anders dan ik gewend was. En het was in de eerste minuten ook wel eens hard werken om de gesprekken op gang te krijgen. Maar tijdens de sessies merkte ik al dat iedereen erg enthousiast was. En in de evaluatie na afloop spraken deelnemers dit ook allemaal uit: “Heel erg fijne vorm en heel leerzaam.”

Deze nieuwe manier van crisis trainen ga ik er dus zeker inhouden. Een mooie toevoeging aan de Klaar voor elke Crisis-methode. Dus mocht je interesse hebben, neem dan contact op. En wat mij betreft kunnen we de training dan ook gewoon wandelend door de bossen of een zuilengalerij doen.