Crisiscommunicatie moet zo ONorigineel mogelijk zijn

De laatste scène van een film. We zien de twee hoofdpersonen na een moeizame relatie in wisselende shots elk in een schuine lijn naar hetzelfde punt in de horizon lopen. De een loopt in het ene shot van linksonder naar midden boven. De ander loopt van rechtsonder naar midden boven. De lijnen lopen als een driehoek met de punt naar boven. We weten: ze blijven vrienden en elkaar nog zien.

Wat ook kan is dat ze juist van midden onder naar links boven en rechts boven lopen. De lijnen een driehoek met de punt naar beneden. Dan weten we dat het de laatste keer was dat ze elkaar zagen. We weten dit niet eens bewust, je voelt het. Dat is beeldgrammatica. Een taal in films en beelden die we gezamenlijk cultureel ontwikkeld hebben en nu allemaal begrijpen. Toen ik als student een cursus film maken volgde, leerde ik over deze beeldgrammatica, een fascinerende wereld ging voor mij open. Maar bij crisis heb ik het toch altijd een beetje links laten liggen. Tot voor kort.

Vorige week was de Masterclass Beeld bij crisis voor veiligheidsregio’s en gemeenten. Trainer Klaas van der Veen gaf daar als tip: bij crisiscommunicatie moet je zo onorigineel mogelijk zijn. Maar waarom?

Omdat we bij beeldtaal allemaal conventies hebben. En crisiscommunicatie moet duidelijk zijn, dus dat betekent dat je je aan alle conventies moet houden. Geen ruimte voor creativiteit dus. Terwijl veel ontwerpers en beeldredacteurs graag ook willen laten zien wat ze kunnen en met leuke originele ideeën komen. Bij crisis: niet doen dus!

Sommige conventies zijn niet algemeen bekend, zoals de afsluitende scenes die ik hierboven beschreef. Andere weet iedereen en zijn makkelijk: bij meerdere plaatjes loopt de tijd altijd van links naar rechts. En sommige conventies ontdekten we pas tijdens de masterclass: gebruik nooit een plaatje van een man met stoppelbaardje als je een veiligheidsregio bent.

Een andere mooie take-away voor mij was: bij beelden geef je briefings in schetsen, niet in teksten. En ook de vaste indeling van de crisis website hebben we verder uitgewerkt met een vaste plek voor bepaalde type beelden.

De Masterclass van Klaas en mij was een experiment, maar de conclusie is duidelijk (ook op basis van de evaluatie bij de deelnemers): een training beeld bij crisis hoort een vaste plaats te hebben in de voorbereiding op goede crisiscommunicatie. In het kader hiervan heb ik samen met Klaas de volgende activiteiten toegevoegd aan het aanbod van Compaijen C&C – Klaar voor elke crisis:

De training Beeld bij crisis is in verschillende vormen te volgen:

  • Beeld bij crisis voor ziekenhuizen: op 27 mei (deze training zit helemaal vol)
  • Beeld bij crisis voor veiligheidsregio’s en gemeente: op aanvraag in company
  • Beeld bij crisis voor specifieke sectoren als netbeheerders, waterschappen, ministeries (op verzoek)
  • Maar ook gecombineerd in een training Woordvoering & Redactie, waarin we beeldredacteuren laten meedraaien in een crisiscommunicatieteam (CCT, RAC, ToC) en tekst en beeld laten samenwerken en elkaar versterken.

Wil je meer weten, neem dan gerust contact met me op.

Tom Compaijen

Compaijen C&C – Klaar voor elke crisis