De dag waarop Artificial Intelligence de crisiscommunicatie overnam

Het is een donkere en stormachtige avond in Amsterdam-Noord. De wind waait hard en de regen slaat tegen de ramen van de huizen. Plotseling hoort de bevolking een dreunend geluid vanuit het IJsselmeer. Er is een dijkdoorbraak ontstaan en het water stroomt snel naar binnen.

Dit waren de eerste zinnen van een scenario in een training crisiscommunicatie die ik afgelopen donderdag gaf bij de gemeente Amsterdam. Op het eerste oog niets bijzonders aan. Alleen heb ik de tekst niet zelf geschreven. En ook niet door ‘iemand’ anders laten schrijven. Deze tekst komt van ChatGPT, hij is geschreven door Artificial Intelligence (AI) ofwel, kunstmatige intelligentie. Het enige dat ik vroeg aan de AI was ‘Schrijf een scenario voor een crisistraining met een overstroming in Amsterdam-noord.’

ChatGPT is twee weken geleden gelanceerd. Meteen was ik druk aan het experimenteren. Het programma kan niet alleen scenario’s schrijven, maar ook crisiscommunicatietips geven of een statement voor de burgemeester schrijven. Een collega in een appgroep reageerde op het statement van ChatGPT over een aangespoelde bultrug bij Noordwijk: ‘Deze bot schrijft een stuk empathischer dat een aantal speechschrijvers.’

Ik was razend enthousiast en las lachend aan mijn vriendin voor wat ChatGPT allemaal schreef en kon. Zij grapte terug: Jij lacht nu wel, maar je hebt straks geen werk meer.’ Dat zie ik zelf anders. Als er nieuwe technologie komt, moet je die zo snel mogelijk omarmen. En dat gaat steeds sneller. Ik had twee weken terug absoluut niet gedacht dat een programma dit niveau haalt. Het bewijst voor mij alleen maar weer dat het essentieel is om als crisisorganisatie constant wendbaar te blijven. Je moet op alle ontwikkelingen snel kunnen reageren en inspelen. Niet alleen bij de crisis zelf, maar ook in de ‘koude fase’ van voorbereiding.

Dat betekent dat we moeten stoppen met plannen van een paar jaar, maar moeten werken aan een cultuur en mindset binnen crisisbeheersingsorganisatie. Een cultuur waarin we constant aanpassen en bijstellen, waarin we wendbaar en flexibel zijn.

Donderdag 15 december 2022 schrijf ik op als een historische dag. De dag waarop voor het eerst een training crisiscommunicatie is gegeven met een AI scenario. In elk geval veranderde mijn wereld deze week. Voor iedereen die ook wendbaar wil blijven, is het Klaar voor elke Crisis – Strategisch Partnerschap. Want ik denk ook graag met andere organisatie mee wat AI betekent voor ons vak.