Een verhaal moet altijd afgerond worden

Kerst. Voor de een betekent dat het verhaal van de geboorte van Christus, voor de ander Home Alone op tv kijken. Het zijn allebei verhalen die iedereen kent. En ze hebben ook de klassieke opbouw van verhalen met elementen als conflict, ontwikkeling, climax, ommekeer en afwikkeling.

Het Kerstverhaal eindigt niet met de herbergier die tegen Jozef en Maria zegt dat er geen plaats is in de herberg. En bij Home Alone verschijnt niet ‘The End’ in beeld net nadat het jongetje Kevin McCallister alle vallen voor de boeven heeft klaargezet. Een verhaal heeft een afwikkeling en einde nodig. We willen weten hoe het afloopt. Of Jozef en Maria een plekje vinden om te overnachten. Of Kevin de boeven te slim af is.

Crisiscommunicatie is ook een verhaal vertellen. Toch merk ik dat daar de afwikkeling nog wel eens vergeten wordt. Onlangs zag ik een crisis waarbij de veiligheidsregio in het eindbericht verwees naar de website van de gemeente voor meer informatie. Op zich helemaal goed natuurlijk. Alleen de website van die gemeente eindigde weer met een verwijzing naar de website van de veiligheidsregio voor de laatste informatie.

En eerder dit jaar zag ik een incident in een ziekenhuis, waarbij de berichtgeving zo maar stopte. Nog steeds kan je op die website kijken en lijkt het of je midden in de crisis valt. Waarschijnlijk was het communicatieteam zo blij dat de crisis voorbij was, dat ze naar huis zijn gegaan en vergeten waren dat ze een crisiswebsite hadden gemaakt.

Om een crisis goed af te ronden, moet je twee zaken afwikkelen, dat vraagt om bepaalde afspraken en bepaalde communicatie. De Online Training Strategisch Adviseren eindigen we dan ook met wat er allemaal komt kijken bij dit belangrijke – en vaak vergeten – onderwerp: afsluiten van de crisiscommunicatie.

Ook dit jaar 2022 sluiten we nu af. Graag wil ik alle lezers van deze nieuwsbrief bedanken en hele fijne kerstdagen en een alvast een gelukkig 2023 wensen. Het ‘Klaar voor elke Crisis’-verhaal is nog maar net begonnen. Volgend jaar vertel ik meer hierover, met onder andere groot nieuws.