Methode Crisiscommunicatie 3.0 in je DNA

Onze methode om te gebruiken tijdens een crisis is Crisiscommunicatie 3.0. In dit E-book kan je daar alles over lezen. Maar hoe zorg je dat je deze methode Crisiscommunicatie 3.0 beheerst en jouw organisatie die altijd goed toepast? Laten we het vergelijken met een zwemwedstrijd. Hoe kom je het snelste naar de overkant van het zwembad? Je hebt verschillende methodes: schoolslag, vlinderslag, borstcrawl, ga zo door. Crisiscommunicatie 3.0 is onze methode. Wij denken dat dit de snelste en beste manier is om naar de overkant van het zwembad te komen.

Iemand die nog nooit gezwommen heeft kan je een video laten zien van een uur waarop je ziet hoe je crawlt. En vervolgens gooi je hem bij een wedstrijd in één keer in het diepe. Het klinkt flauw, maar dit is wel wat we soms met medewerkers van het crisiscommunicatieteam doen.

Het leren beheersen van de methode, vraagt ook om een heldere visie. We gaan eerst watervrij worden, leren boven water te blijven. Daarna gaan we trainen met armslag, beenslag. Meerdere keren per maand. Tussendoor vertellen we wat over de theorie van het zwemmen, we gaan spieroefeningen doen in de sportschool, zoeken een goede coach, denken na over voeding en rust. En na een aantal maanden kunnen we snel naar de overkant van het zwembad zwemmen met de borstcrawl.

Hoe zorg je dan dat kennis en vaardigheden voor goede crisiscommunicatie bij iedereen in het DNA zitten? Dat vraagt ook om een visie, een didactisch programma en breder kijken dan alleen opleiden, trainen, oefenen. Dat komt terug in de ‘brede strategische aanpak’waar ik vorige week over schreef. Om de werkwijze crisiscommunicatie er echt goed in te krijgen bij iedereen, werken we bij Klaar voor elke Crisis met online training, blended learning en vaker kortere momenten van opleiden en trainen. De stof moet even kunnen inzakken en beklijven. ‘Het moet in je ruggengraat zakken’, zoals mijn pianoleraar vroeger altijd zei.

‘Methode Crisiscommunicatie 3.0 in je DNA’ is het tweede van de vier elementen in de Klaar voor elke Crisis-visie. Volgende week vertel ik over het derde element en in de eerste helft van mei kom ik met nog een leuk nieuwtje over Klaar voor elke Crisis.