Eigenaar, trainer en adviseur Tom Compaijen

Tom Compaijen is de oprichter en eigenaar van Compaijen C&C. Vanuit dit bureau heeft Tom de visie en programma's voor Klaar voor elke Crisis ontwikkeld.

Persoonlijk

Tom woont in Amsterdam met zijn vrouw en hun twee kinderen. Hij studeerde Neurowetenschappen aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam. Sinds 2021 is Tom Reservist Specifieke Deskundigheid bij Defensie. Tom houdt van wielrennen, het IDFA, geo-politiek, Italië, New York, Berlijn en appeltaart.

Crisiservaring

Tom werkte van 2010 tot 2014 als crisiscoördinator voor het Ministerie van Volksgezondheid (VWS) en was onder andere verantwoordelijk voor opleiden, trainen en oefenen van het gehele ministerie en de samenwerking hierin met andere ministeries. Van 2014 tot 2017 was Tom Adviseur Crisiscommunicatie voor Gemeente Amsterdam en Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. In beide functies deed Tom ruime crisiservaring op. Hij zat onder andere in crisisteams bij:

 • coronacrisis (GGD GHOR NL, LOT-C, maart 2020 tot juni 2021)
 • grootschalige stroomuitval Noord-Holland (Gemeente Amsterdam, 2015)
 • terroristische dreigingen vanuit IS (Gemeente Amsterdam)
 • noodopvang vluchtelingen (Gemeente Amsterdam, 2015),
 • bezoek president Obama aan Museumplein (Gemeente Amsterdam, 2014)
 • waterleidingbreuk en evacuatie VUMC (Gemeente Amsterdam, 2015)
 • nazorg nabestaanden MH17 Amsterdam (Gemeente, Amsterdam, 2014)
 • 188 miljoen euro woonkostenbijdrage onterecht uitgekeerd (Gemeente Amsterdam, 2013)
 • de witte heroïne waarschuwingscampagne (Gemeente Amsterdam, 2014)
 • impact op Nederland van de EHEC-bacterie (VWS, 2011, Duitsland)
 • impact op Nederland van kernongeval Fukushima (VWS, 2011, Japan)
 • brand Chemie-Pack Moerdijk (VWS, 2011)

Opdrachtgevers

Sinds 2017 is Tom zelfstandig trainer en adviseur in crisiscommunicatie en crisismanagement. Onder opdrachtgevers van Compaijen C&C vallen onder andere het Ministerie van VWS, Ministerie IenW, Nationale Politie, Gemeente Amsterdam, Gemeente Rotterdam, diverse Veiligheidsregio’s (o.a. VrAA, VRNHN, VRK, VRZW), GGD’en en ziekenhuizen (o.a. Amsterdam UMC, OLVG, Spaarne Gasthuis), GGD GHOR NL, de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS), ID&T, RAI Amsterdam, Batavia Stad, Universiteit van Amsterdam, Alliander, TenneT, Mauritshuis, Rijksmuseum, UNESCO, Prins Claus Fonds, Stadgenoot, Zuidasdok, project Houthavens Amsterdam en Programma Bruggen en Kademuren Amsterdam en de Koninklijke Marechaussee.


Tom over drijfveren, missie en visie

Drijfveer

Mensen motiveren en organisaties beter laten werken. Dat is de rode draad die terugkomt in de verschillende banen die ik heb gehad. Als ik aan het eind van de dag merk dat mensen iets geleerd hebben en daardoor hun werk beter kunnen doen, geeft dat me energie en voldoening. Dat spreekt mij ook aan in crisismanagement. Er is altijd ruimte voor ontwikkeling, om te leren van oefeningen en echte crises en daardoor beter te worden.

Missie

Mijn doel is dan ook om een organisatie elke keer weer beter te maken. Of je vanaf nul een eerste stap wilt maken, of al een professionele crisisorganisatie hebt en de kennis actueel wilt houden, of op de hoogte wilt blijven van de laatste ontwikkelingen.

Visie

In alles wat ik aanbied komt mijn visie op crisismanagement terug. Centraal daarin staan mijn uitgangspunten: 1. Crisis is complex, dus houd structuren en werkwijze zo eenvoudig mogelijk. 2. Zo min mogelijk vergaderen en zo veel mogelijk doen. 3. Opleiden en trainen op basis van casuïstiek en altijd interactief.

Internationaal

First Aid Cultural Heritage

Voor UNESCO, Prins Claus Fonds en ICCROM is Tom sinds 2015 de officiële trainer crisiscommunicatie in de opleiding First Aid to Cultural Heritage. In deze internationale opleiding leren deelnemers van over de hele wereld hoe zij in ramp- en conflictgebieden cultureel erfgoed kunnen veiligstellen. Deze training vond onder andere plaats in de Verenigde Arabische Emiraten, Washington DC en Amsterdam.

Werkbezoeken Verenigde Staten

In 2016 heeft Tom in een serie werkbezoeken verschillende crisisorganisaties in de Verenigde Staten bezocht, waaronder FEMA, New York City Emergency Department en Jersey City Office of Emergency Management and Homeland Security in de staat New Jersey. Centrale thema's in deze bezoeken waren inzet social media, continuïteit bij overstroming en extreem weer, terrorisme en dreiging en ICT/stroom-uitval.

Verenigde Naties

In 2009 werkte Tom 8 maanden voor de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging naar de Verenigde Naties in New York. Op thema's als de financieel economische crisis, gezondheid, klimaat en humanitaire hulp onderhandelde hij namens Nederland bij de Verenigde Naties en de Europese Unie. Daarnaast organiseerde en begeleidde Tom bezoeken van minister-president Balkenende en minister Koenders aan New York.

Internationale Congressen

Om zijn kennis en internationaal netwerk up-to-date te houden bezoekt Tom regelmatig congressen in het buitenland. Hij was spreker op 'Innovations in crisiscommunications' (2024) georganiseerd door EU-voorzitter België in Brussel; CIP 2024 in Turijn, CIP 2018 in Madrid, BCI 2018 in Antwerpen. Ook is hij actief lid van de Crisis Ready Community en The International Association of Risk and Crisis Communication (IARCC).

NAVO

Bij het NATO Civil-Military Cooperation Centre of Excellence heeft Tom de NATO CIMIC Functional Specialist Course 01-2024 gevolgd. Met 'Certificate of Completion'.