Slechtnieuwsgesprek met de samenleving

“Meteen de klap uitdelen”, leerde ik van de Sergeant-majoor bij Defensie. Om Reservist Specifieke Deskundigheid bij de Landmacht te worden volgde ik afgelopen week de Initiële opleiding Reserve Officier op de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Deze les ging niet over zelfverdediging, maar over het voeren van een slechtnieuwsgesprek.

Het uitdelen van de klap is het direct brengen van het slechte nieuws. Daarna komt de fase van de reactie en ruimte geven voor emoties. En tot slot probeer je tot oplossingen en afspraken te komen over hoe nu verder.

En in die zin is crisiscommunicatie eigenlijk ook een slechtnieuwsgesprek, maar dan met de samenleving. We delen meteen de klap uit in de vorm van een eerste bericht (hold statement) waarin we een aantal van de belangrijkste feiten noemen, de informatievoorziening. Dan komt de ruimte voor emoties, de betekenisgeving. En pas daarna kunnen we terug naar de ratio en afspraken maken, ofwel het handelingsperspectief geven.

De uitgebreide formule om eerst aan te sluiten op emotie en daarna weer feiten en handelingspectief te kunnen geven staat centraal in de Online Training Empathisch Schrijven op 1 december. Dit is de laatste week dat deelnemers zich nog kunnen inschrijven voor deze training voor het eenmalig laag tarief. Dus mocht je een redacteur of woordvoerder hebben die je nog snel voor de kerstvakantie wilt trainen, neem dan contact op.

In de Officiersopleiding bij Defensie kwam ook uitgebreid het onderwerp leiderschap aan bod. Het heeft mij veel inspiratie en nieuwe ideeën gegeven voor teamtrainingen en trainingen voorzitter crisisteam en hoofd crisiscommunicatieteam. Elementen hiervan ga ik meenemen in de Klaar voor elke Crisis-trainingen. En natuurlijk deel ik ook een aantal van de belangrijkste inzichten in deze nieuwsbrief.