Update AI en tech

Het waren weer weken met heel veel AI-nieuws. Steeds probeer ik alles wat ik lees en hoor over tech en AI zo veel mogelijk te verzamelen om via deze Updates overzichtelijk te kunnen delen met alle lezers. Bij deze weer een uitgebreide Update.
GPT-4oOpenAI van ChatGPT introduceerde vorige week het nieuwe model GPT-4o. De video’s die het bedrijf liet zien over de mogelijkheden spraken tot de verbeelding en doen denken aan de bekende film ‘Her’. Maar wat voor de meeste lezers nog interessanter is: met het gratis account krijg je nu ook alle mogelijkheden van GPT-4. Dat betekent dat:

  • je betere en snellere output krijgt
  • het web kunt browsen met GPT en de meest actuele informatie (en dus nieuws) meeneemt in je opdrachten (in plaats van alleen info tot 2022)
  • je nu ook afbeeldingen kunt uploaden voor analyse.

En deze punten brengen mij weer bij het volgende onderwerp.

Congres ‘Innovations in Crisiscommunication’
In Brussel organiseerde EU-voorzitter België een congres over innovatie in crisiscommunicatie. Crisiscommunicatoren (mooi Belgisch woord) uit heel Europa kwamen samen. Veel interessante onderwerpen passeerden de revue, maar het buzzword was - zoals te verwachten - natuurlijk Artificial Intelligence (AI).

Gedachten lezen
Het meest indrukwekkende verhaal op het congres vond ik dat van dr. Mayli Mertens van de Universiteit van Antwerpen. Ze liet zien hoe AI ook al gedachten kan lezen. Met een MRI scan van de hersenen en behulp van AI kan de computer zien wat jij ziet en denkt, puur op basis van activiteit in de hersenen. De AI nam zelfs empathische gedachten mee die we normaal niet uitspreken, zoals ‘Ik zie een meisje – ze lijkt op mij – ze staat op straat.’ Het hele verhaal hier uitleggen gaat te ver, maar ik vond het fascinerend en schokkend tegelijk.

Sarcasme
Iedereen die met tools als OBI4wan en Coosto werkt weet: je moet de perceptie (positief of negatief) die deze tools geven niet al te serieus nemen. Want ze begrijpen sarcasme niet. Als iemand op X schrijft ‘Gemeente is vijf miljoen euro kwijtgeraakt, wat een geweldige burgemeester hebben we toch.’ dan krijgt deze post het stempel positief. Terwijl elk mens zal begrijpen dat het niet zo bedoeld is. Maar dat kan gaan veranderen. AI is steeds beter in staat om sarcasme te herkennen. Lees het hier in dit NOS-artikel.

Onderzoek Microsoft: Medewerkers willen AI op werk – een gaan niet wachten tot het bedrijf er klaar voor is
Microsoft deed uitgebreid onderzoek op de werkvloer. Zij stellen dat 75% van de kenniswerkers wereldwijd generatieve AI gebruiken voor werk. 78% daarvan neemt zijn eigen AI mee (BYOAI), mede omdat het vanuit de werkgever niet aangeboden wordt. Ook beschrijft het onderzoek zogenaamde ‘Power users’, mensen die AI meerdere keren per week gebruiken. Power users zeggen dat AI hen meer creativiteit, focus en motivatie in werk geeft. Mijn tip: gebruik AI zelf ook meerdere keren per week (privé of voor werk), zodat het onderdeel wordt van je vaste werkwijze.

Het lezen van dit onderzoek zette me tot denken. Veel (overheids)organisaties zijn terughoudend met het gebruik van AI. Dat is begrijpelijk, maar brengt ook risico’s met zich mee. Door AI niet toe te laten op werk, loopt niet alleen de overheid een achterstand op, maar ook de medewerkers zelf van de overheid. Dat risico zou ook moeten meegenomen in de afweging over het wel of niet gebruiken van AI.

De eerst AI-woordvoerder
Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een primeur: de eerste AI gegenereerde avatar als digitale woordvoerder. Haar naam is Victoria Shi, en voor de zekerheid: ze bestaat dus niet in de echte wereld. Victoria zal officiële verklaringen namens het ministerie afleggen. Om deepfakes tegen te gaan staat bij elke verklaring een unieke QR-code die links naar de officiële tekst op de website van het ministerie. Hier zie je een video met Victoria in actie.

Desinformatie
The Economist schrijft over desinformatie en wat het verschil is tussen ‘seeders’ en ‘spreaders’. Ik heb ChatGPT gevraagd het meest interessante deel in het Nederlands samen te vatten:

Seeders zijn de accounts en websites die desinformatie planten. In plaats van honderden nepaccounts te gebruiken om het materiaal te promoten, wordt de distributie toevertrouwd aan enkele zogenaamde "spreaders" - social media-accounts met een groot aantal volgers. Deze spreader-accounts bouwen vaak een volgersbasis op door over populaire onderwerpen zoals voetbal of beroemdheden te posten, om vervolgens desinformatie van seeders te delen. Dit maakt het moeilijk om deze accounts te identificeren, omdat hun gedrag in eerste instantie oprecht lijkt en ze niet de oorspronkelijke bron van desinformatie zijn, maar slechts de verspreiders ervan. Deze nieuwe distributiemethode maakt het moeilijker om samenzwering te detecteren. Seeders en spreaders gebruiken mogelijk verschillende bewoordingen om dezelfde verhalen te verspreiden, waardoor traditionele methoden gebaseerd op trefwoorden minder effectief zijn. Nieuwe technologieën, zoals AI-systemen die onderliggende narratieven en sentimenten analyseren, worden ingezet om ongebruikelijke, gecoördineerde acties te identificeren. Deze aanpak kan communicatieprofessionals helpen om een beter inzicht te krijgen in hoe desinformatie zich verspreidt en effectievere tegenmaatregelen te ontwikkelen.

Ook de Volkskrant heeft een uitgebreid artikel over hoe ChatGPT en microtargetting de Europese verkiezingen kunnen beïnvloeden met zogenaamde ‘verdrekking’.

Gratis ‘Invloed’ cadeau bij aankoop ‘Klaar voor elke crisis’
Tot slot nog een mooie boekentip. Wil je gratis het boek 'Invloed' van Robert Cialdini? Je krijgt deze wereldwijde klassieker komende weken gratis cadeau bij aankoop van mijn boek 'Klaar voor elke crisis' via Managementboek.nl. De actie is geldig tot 15 juni!

Tot slot
De afgelopen weken heb ik veel nieuwe inschrijvingen gehad voor deze mailing. Bedankt voor jullie interesse en hartelijk welkom aan alle nieuwe volgers. Deel deze mails ook gerust binnen je netwerk met collega’s voor wie je denkt dat het ook interessant is. Inschrijven kan via deze link.


Tom Compaijen
Compaijen C&C – Klaar voor elke Crisis