Zwemmen in een bad vol appeltaarten

Ik hou van appeltaart. Dat wordt bij ons thuis ook enigszins gecultiveerd. Dus toen ik de mogelijkheden van AI tool ChatGPT aan het verkennen was, gaf ik de opdracht om een ode aan de appeltaart te schrijven. Met daarbij de prompt een toefje humor toe te voegen. En ik moet zeggen, het was best grappig. Mijn vriendin en ik hebben hardop erom gelachen. De eerste strofe deel ik met jullie:

Oh, appeltaart.

Jij bent de koningin van de taarten

Met je zachte, knapperige bodem

Je bent de ster van elke koffietafel

Daarom leek het me leuk om ook Dall-e-2, het visuele broertje van ChatGPT, te vragen om een bijpassend beeld te maken. Ik gaf de opdracht voor een foto van een man die op mij lijkt en gelukzalig zwemt in een bad vol appeltaarten. Het resultaat zie je hier.

Niet echt om enthousiast van te worden dus. De conclusie is duidelijk: beeld kunnen we voorlopig nog niet aan kunstmatige intelligentie overlaten.

Maar bij crisis wil je iedereen wel goed bereiken. Alleen tekst is niet voldoende. Anno 2023 moeten daar ook duidelijke beelden bij. Daarom geef ik nu samen met Klaas van der Veen (Explanation Design) de training ‘Beeldredactie bij crisis’. Daarin leren redacteuren en communicatieadviseurs in crisisteams hoe ze binnen een uur goede infographics en beelden maken voor web en socials.

Wil je meer weten over deze training, of ook een slag maken met beeldredactie voor het crisiscommunicatieteam? Neem dan gerust contact met me op.