C'est le ton qui fait la musique

Liefste en meest gewaardeerde lezers,

Een warme en welgemeende groet na wat we hopen dat een onvergetelijke zomervakantie voor jullie was. Terwijl de dagen korter worden en de herfstbladeren beginnen te vallen, openen we met een oprecht hart onze armen om jullie te omhelzen en te verwelkomen in deze hernieuwde connectie.

Niet helemaal de toon die jullie van mij gewend zijn. En dat is niet zo gek, want ik heb ChatGPT gevraagd om een alinea te schrijven voor deze eerst Update na de zomervakantie.

Soms vraag je ChatGPT iets te schrijven en dan wordt het veel te zakelijk en formeel, of juist overdreven empathisch zoals het begin van deze mail. Komt dit je bekend voor?

Dat komt omdat ChatGPT jouw toon niet goed kent. Het is daarom belangrijk om eerst samen met ChatGPT op zoek te gaan naar jouw ‘tone of voice’. Eentje die past bij jouw organisatie en bij de context. Als je voor crisiscommunicatie bij jouw organisatie de toon eenmaal scherp hebt, kan je die opslaan en bij elke crisis gebruiken. Dat scheelt heel veel tijd in het steeds weer aanscherpen van je prompts tijdens een crisis.

In de trainingen tekst schrijven en empathisch schrijven leer ik deelnemers hoe ze met ChatGPT hun toon kunnen vinden. Empathisch schrijven is ook als volledige online training op elk moment af te nemen. Meer informatie hierover vind je hier.

En dan nu ter afsluiting nog een zin van ChatGPT die beter bij mij past: Ik hoop dat jullie hebben genoten van een fijne zomervakantie. Nu de herst langzaam zijn intrede doet, wens ik jullie een frisse start vol inspiratie.

Tom Compaijen

Compaijen C&C – Klaar voor elke Crisis