Online training

Empatisch Schrijven

Echt verbinden met de juiste woorden, op het juiste moment en de juiste plaats.

Schrijf in 15 minuten teksten met oog voor getroffenen, betrokkenen en andere stakeholders. Begrijp de emoties en leer verbindende, begrijpelijke en duidelijke woorden en beelden te gebruiken. Zodat de lezers openstaan voor jouw informatie en handelingsadviezen en jouw organisatie het vertrouwen kan behouden. Met de handige checklist ga je snel langs alle elementen, vergeet je niks, en vermijd je de belangrijkste valkuilen. Essentiële skills voor iedereen die in moeilijke situaties goed wil communiceren.

Een crisis kan bij mensen vaak flinke emoties oproepen: angsten, zorgen, boosheid en verdriet bijvoorbeeld. Het is dan belangrijk dat je weet hoe je juist moet communiceren: Niet gortdroog, technisch, staccato of operationeel, maar juist empatisch is de meest effectieve manier van communiceren met de buitenwereld.

"We are not thinking machines that feel, we are feeling machines that think."
- Antonio Damasio

Wil je droge informatie van de experts overtikken of een tekst schrijven die mensen raakt en verder helpt tijdens een crisis?

Direct beginnen

Met de online training Empatisch Schrijven

 • Ontdek je hoe je in 15 minuten teksten schrijft met oog voor getroffenen, betrokkenen en andere stakeholders.

 • Leer je verbindende, begrijpelijke en duidelijke woorden en beelden te gebruiken.

 • Ontdek je wat wél en níet werkt in crisiscommunicatie.

 • Maak je je eigen hoe je moet omgaan met geruchten en jargon.

 • Zorg je dat lezers openstaan voor jouw tips en handelingsadviezen.

 • Leer je de emoties die tijdens een crisis omhoog kunnen komen beter kennen.

 • Weet je wat je beter wel en beter niet moet zeggen.

 • Werk je met handige checklists, zodat je niks vergeet en de belangrijkste valkuilen vermijdt.

 • Hoe je het best kunt samenwerken in de nieuwe methode Crisiscommunicatie 3.0.

 • Kom je erachter wat betekenisgeving betekent binnen de crisiscommunicatie - hoe het je kan helpen om mensen open te laten staan voor jouw informatie en adviezen

Wat betekent ‘empathisch schrijven’?

Empathie staat voor je vermogen om je in te leven in anderen: kan je je verplaatsen in iemand die betrokken geraakt is bij de crisis waar jij over moet communiceren?

Inleven in de buitenwereld
Met empathisch schrijven bedoelen we dat je als schrijver je eerst inleeft in de buitenwereld: wat is de behoefte van de getroffenen, de betrokkenen en het algemeen publiek? Welke informatie willen ze weten? Welke emoties leven er? We kiezen onze woorden met hen in het hoofd.

Rekening houden met de vorm
Maar empathisch schrijven betekent ook dat rekening houdt met de vorm. Er mag geen ruis of frictie op de lijn zitten dankzij een onduidelijke website of een gebrek aan updates. In deze training leer je dus ook wat het betekent om mensen aan de hand mee te nemen in wat jouw organisatie doet tijdens een crisisperiode.

Deze online training kost 700 euro per persoon en is exclusief de Basis E-learning Crisiscommunicatie.

Direct aanmelden


Terri Peters,
Interne Communicatiemedewerker, Universiteit van Amsterdam

“Met de tijdsdruk bij crisis denk je eerst ‘help, wat nu’. En je ziet in deze training ook wat er gebeurt bij andere organisaties als er geen empathie zit in teksten. Dat je dan de plank flink mis kan slaan. Ik ben door deze training gaan inzien hoe je het schrijven van een tekst bij crisissituaties aanpakt: hoe je begint, welke informatie belangrijk is, wat je opschrijft. Ik ben echt beter daarin geworden, nu kan ik dat gewoon als het moet. Ook in het dagelijks werk van tekst schrijven heb je heel veel aan wat je in deze training leert.”Wat krijg je in deze training?

 • De training komt met handige formats en checklists.

 • Je krijgt 3 maanden toegang tot de online omgeving met video's en ander trainingsmateriaal.

 • Je krijgt 6 maanden toegang tot de besloten community 'Empathisch Schrijven'.

 • Een online vragensessie van 1 uur: na de E-learning Basis.

 • EXTRA: GRATIS E-learning Basis Crisiscommunicatie (ter waarde van 295,- euro).

 • EXTRA: 'video - emoties begrijpen'. Want pas als we de emoties op een dieper niveau begrijpen, kunnen we verbinding maken met de mensen die ze voelen.

 • EXTRA: ‘website en Q&A’s’. Hoe kan je de crisiswebsite het best indelen, waarom zijn Q&A’s achterhaald, en wat moet je dan doen in plaats daarvan.

 • Certificaat van deelname na afronding

In deze training krijg je essentiële skills om in moeilijke situaties goed te communiceren

 • Binnen 15 minuten een tekst schrijven die aansluit bij de buitenwereld zodat je snel communiceert en echt verbinding maakt.
 • Hoe je het communicatieproces op gang houdt, updates geeft, en zo veel mogelijk zegt - zelfs als je op dat moment nog geen inhoudelijke antwoorden kunt geven -, zodat de buitenwereld steeds zo goed mogelijk geïnformeerd blijft.
 • De belangrijkste valkuilen bij het schrijven van een tekst zodat je weet hoe je die kunt voorkomen.
 • Hoe je de formats en checklists kunt gebruiken zodat je aan alle elementen denkt en jouw rol ook onder druk bij een crisis goed uitvoert.
 • Wat je mandaat is zodat je weet wat je wel en niet mag zeggen of schrijven zonder afstemmen.
 • Hoe je moet omgaan met geruchten, jargon en interne logica, zodat de lezer steeds begrijpt wat je bedoelt.
 • Hoe jouw proces en rol aansluiten binnen het crisiscommunicatieteam en je het best kunt samenwerken in de nieuwe ‘Klaar voor elke Crisis’ methode: Crisiscommunicatie 3.0.

Trainer

Tom Compaijen trainde honderden redacteuren en woordvoerders en schrijft en adviseert zelf ook regelmatig bij crisis over teksten.

Tuig van de richel

"Zomerwoordvoerder Tom Compaijen zegt dat de wethouder op vakantie is." Het was zomer en ik werkte als Adviseur Crisiscommunicatie bij de Gemeente Amsterdam. Om ervaring op te doen met Woordvoering, nam ik tijdens de vakantie een collega waar voor woordvoering verkeer.

Een gevaarlijk uitstekende stoeprand langs een drukke weg had al een aantal (brom)fietsers lelijk laten vallen waardoor ook ernstig gewonden gevallen waren. De stoeprand stond er al 4 jaar. De gemeente plaatste na berichten op AT5 en Parool waarschuwingsborden. Ik belde binnen de organisatie rond en hoorde dat na het weekend de wethouder terug zou zijn van vakantie om een besluit te nemen over het weghalen van de rand. Aangezien de rand er al 4 jaar stond en ik de interne logica dat het een bestuurlijke beslissing was voor lief nam, meldde ik dat aan een journalist. Zo open en transparant mogelijk zijn, dacht ik.

Vervolgens noemde de journalist mij met naam en toenaam in de krant. En kwam er een ingezonden brief waarin ik 'tuig van richel' werd genoemd omdat we pas na het weekend ingrepen. Nu ben ik wat kleinzerig en gevoelig, maar ik moet zeggen, het raakte me diep. Ik was boos, maar ook teleurgesteld in mezelf. Het liefst kroop ik een week lang in een donker hol. Ik heb dagen met een steen in mijn maag gelopen. En er eigenlijk jaren niet over willen praten.

Maar ik had gewoon te weinig oog voor de buitenwereld en getroffenen en ging te veel mee in wat ik intern terugkreeg. Van die fout heb ik in elk geval veel geleerd. Deze ervaring neem ik mee in deze nieuwe online training. Zodat anderen niet dezelfde fout hoeven te maken.

Begin dit jaar mocht ik een tekst schrijven over een gevaarlijke situatie waar veel mensen zich zorgen over maakten. Ik zag het geschrokken gezicht van mijn vriendin voor mij toen ik haar 's ochtends vertelde over die situatie. Met dat in het hoofd, schreef ik de eerste zin van het persbericht. En die ging vooral over het aansluiten bij de zorgen. Een paar uur later las ik mijn zin letterlijk terug op NOS.nl. Maar deze keer was het gelukkig wel leuk om terug te lezen.Bridget Hearn,
Online Contentspecialist, Universiteit van Amsterdam

"Teksten schrijven bij een crisis is een andere tak van sport. Deze training Empathisch Schrijven is een bewustwording. Je leert op een andere manier naar teksten kijken. Je realiseert je dat je je toch niet altijd even goed in de lezer verplaatst. Zo merkte ik bijvoorbeeld dat ik in de eerste oefening bepaalde info in mijn tekst zette, die bij lezers tot paniek kon leiden. In de oefeningen daarna lette ik veel meer op welke info ik deelde en hoe ik die verwoordde.

Vaak zit je bij online trainingen passief te luisteren en dan begint na een uur mijn aandacht al af te nemen. Ik heb de hele training in één dag gedaan, en kon toch goed mijn aandacht erbij houden. Ook omdat je steeds wisselt tussen luisteren en zelf een schrijfopdracht maken."Voor wie is deze training

Deze online training is voor:

 • Iedereen die werkt in communicatie en teksten schrijft die naar buiten gebracht worden (redacteuren, woordvoerders, pers- en publieksvoorlichters, communicatieadviseurs, contentspecialisten)
 • Bij veiligheidsregio's, gemeenten, ziekenhuizen, ministeries maar ook alle andere organisaties en bedrijven die met crisis en incidenten te maken kunnen hebben.
 • En betere teksten willen schrijven bij crisissituaties.
 • Voor nieuwe Redacteuren en Woordvoerders.
 • Maar ook voor medewerkers die al een tijdje meelopen en kennis willen opfrissen en verdiepen met de nieuwe ontwikkelingen.

Praktische informatie

 • Je krijgt direct na betaling toegang tot de online omgeving en kunt dan direct aan de slag.
 • Je gaat aan de slag met het schrijven van teksten op basis van echte casussen die aansluiten bij crisis die voor jouw organisatie relevant zijn.

Wil je een opleiding, persoonlijke feedback of coach?

Je kunt bij deze online training dus kiezen voor drie varianten:

 1. Opleiding: je volgt de online training inclusief alle video's en opdrachten.

 2. Feedback: je volgt de gehele online training en krijgt persoonlijke feedback op twee teksten die je tijdens de opdrachten in de training maakt.

 3. Coach: je volgt de gehele online training en krijgt persoonlijke feedback op drie teksten die je tijdens de opdrachten in de training maakt. Ook mag je tot een jaar na afloop van de training nog twee keer een tekst insturen die je bij een crisis(oefening) gemaakt hebt voor persoonlijke feedback. En krijgt je 3 uur lang persoonlijke begeleiding op de werkvloer tijdens een crisisoefening.

Alle informatie vind je in overzichtelijk in onderstaande tabel. 


Wat zeiden andere deelnemers?

Om je een indruk te geven, dit zeiden deelnemers over de online trainingen.

Stephanie Bosschaert,
Contentspecialist, Universiteit van Amsterdam

"Ik kan me voorstellen dat sommige mensen denken, best een tijdsinvestering. Maar je krijgt er ook veel voor terug en door het volgen van deze training win je juist tijd als er echt een crisissituatie is. Ook was het fijn dat er veel oefeningen in de training zaten. Ik dacht van tevoren namelijk: het is best wel een lange training, maar eigenlijk ging het heel snel voorbij en vond ik de afwisseling tussen theorie, voorbeelden en zelf aan de slag heel prettig werken.

Na deze training weet je hoe het moet, dat geeft zekerheid om aan de slag te gaan. Ik heb het gevoel dat als er een crisis is bij ons, dat het nu ook wel lukt. Dat had ik daarvoor minder. Soms is het net even een woordje dat anders moet, juist die kleine dingen waar het om draait, dat komt ook aan bod in deze training. Je hebt houvast, een raamwerk. In plaats van dat je gewoon maar wat begint met schrijven.

Een online training kan soms onpersoonlijk zijn, maar dat was bij deze training niet het geval. Tom praatte heel direct met ons en kon ook direct feedback geven. Ik vond dat fijn werken."


DIRECT opleiden

Nadat je op de knop van de door jouw gekozen variant van de training hebt geklikt, vul je de informatie in op het formulier. Direct krijgt de door jou aangemelde medewerker een mail met instructies en toegang tot de online omgeving. Ook ontvangt de medewerker een uitnodiging om de live zoom vragensessie bij te wonen. De contactpersoon ontvangt de factuur in de mail.

De Online Training staat online al helemaal klaar. Je kan deze als Adviseur Crisiscommunicatie of OTO-coördinator op elk moment afnemen. De deelnemer die je opgeeft kan na aanmelding direct beginnen met de opleiding. Het enige dat jij als coördinator dus hoeft te doen is de nieuwe medewerker aanmelden. De rest doen wij.

Deze organisaties gingen u voor