De 'Klaar voor elke crisis'-crisis > 'Product recall' en nieuwe druk

Afgelopen vrijdag was de boeklancering van ‘Klaar voor elke crisis’ in het Volkshotel in Amsterdam. Het eerste exemplaar heb ik mogen uitreiken aan Ingrid van Assouw, die – zoals ze het zelf noemt – ervaringsdeskundige in crisis is. Als getroffene wiens lessen ik ook in het boek heb opgenomen, vond ik het mooi om haar dit eerste boek te mogen geven.

Het was voor mij persoonlijk een erg intensieve avond, maar ik heb er vooral ontzettend van genoten. Heel leuk om zo veel positieve reacties te krijgen, na een jaar toch vrij individueel en geïsoleerd bezig te zijn geweest met het schrijven van zo’n boek.

In het weekend zat ik nog na te genieten, en toen sloeg het plotseling om.

Crisis

Alsof de duvel ermee speelt. Je komt met een boek over crisiscommunicatie…. En je belandt zelf in een crisis met dat boek.

Het blijkt dat een verkeerde versie van het drukbestand naar de drukker is gegaan. Dit was de versie voordat de laatste corrector ernaar had gekeken. Er staan dus meerdere taal- en typefouten in de eerste druk van het boek dat nu in omloop is.

Wat er precies gebeurd is, lees je in het statement van uitgeverij Boom.

Gelijk heb ik gebeld met een familielid, die bekend is met de boekenwereld en directeur bij een uitgeverij was. Met een man die marketingexpert in boeken is. Met de uitgever. En allemaal zeiden ze: ‘dit heb ik nog nooit meegemaakt.’

En precies bij een boek over crisis dus wél. ‘Isn’t it ironic.’

Ik heb veel verschillende emoties gevoeld en een paar slapeloze nachten gehad. We gaan nu een soort van product recall doen. Maar daarnaast ligt de crisiscommunicatie natuurlijk onder een vergrootglas.

Daarom heb ik besloten jullie daar de komende dagen in mee te nemen. Om deze casus langs de 7 principes uit Klaar voor elke crisis te leggen. Hoe heb ik het aangepakt? Waar liep ik tegenaan? Wat waren dilemma’s? En waarom is crisis in de praktijk toch altijd weer lastiger dan in de ‘boekjes’?

Voor nu belangrijk: heb je al een boek in bezet? Stuur dan een mailtje naar klantenservice@boom.nl, en je krijgt een nieuwe versie - vrij van fouten – gratis thuisgestuurd op 28 februari. En de fouten-versie mag je natuurlijk houden als een collectors item.

Nummer 1 op managementboek

Daarom wil ik ook graag jullie hulp vragen. Het leek mij heel mooi om te gaan voor de nummer 1 positie op Managementboek. Misschien is dat doel wel wat te ambitieus, maar ik wilde het toch proberen. Omdat ik een boodschap wil meegeven die volgens mij belangrijk is. Met dit boek wil ik voor eens en voor altijd duidelijk maken dat je voor goede crisiscommunicatie open, eerlijk en transparant moet zijn. En dat je altijd de meest getroffenen op de eerste plaats zet.

Maar ook heb ik het afgelopen jaar al mijn vrije uurtjes heel hard gewerkt om dit boek te schrijven. En ook daarom vind ik het natuurlijk leuk als zo veel mogelijk mensen het lezen. Een nummer 1 notering kan daar heel erg bij helpen. Nu de levering 2 weken van het boek stilligt, gaat dat waarschijnlijk wel heel lastig worden.

Hoe kan je me daarbij helpen?

Hoe kan ik dit dan toch halen? Door in de maand februari zo veel mogelijk boeken te verkopen via managementboek. Hoe kan je daarbij helpen? Ben je toch al van plan het boek te kopen, koop het dan via deze link op managementboek.nl. En het liefst dan gelijk in de maand februari.

En mocht je een collega of iemand anders in je omgeving kennen voor wie het boek ook leuk kan zijn? Natuurlijk zou ik het enorm waarderen als je het boek aan hen tipt met daarbij het linkje om te kopen.

Inkijk

Voor wie alvast een eerste indruk van het boek wilt krijgen, de eerste 15 pagina’s zijn nu te lezen via deze link.

Ook deel ik mijn ervaringen tijdens deze crisis in een live-blog die hier te bekijken is.

Tom Compaijen

Compaijen C&C – Klaar voor elke crisis