Empathisch onder tijdsdruk?

Is het nou ‘empathisch’ of ‘onder tijdsdruk’? De training waarin je leert om bij crisis snel goede berichten te schrijven voor Twitter, website en woordvoering heet meestal ‘Tekstschrijven onder druk’ of ‘Tekstproducties onder tijdsdruk’. Bij mij ook altijd. Maar ik heb besloten de naam te veranderen in ‘empathisch schrijven’. Waarom heb ik dat gedaan?

Omdat ik merk dat de grootste uitdaging niet is om binnen 15 minuten een tekst te schrijven. De grootste uitdaging is om een tekst te schrijven die ook goed aansluit bij de buitenwereld, emoties serieus neemt en oog heeft voor de meest getroffenen en betrokkenen. Want wat ik vaak zie is dat de letterlijke informatie uit het crisisteam bijna ge-copy-paste wordt. Het bericht is dan meestal ook feitelijk, zakelijk en gortdroog. Terwijl het bij crisis juist gaat om emoties. Ik heb daarom gekozen voor het woord ‘empathie’.

Ook bij deze training schrijven deelnemers onder tijdsdruk. Binnen 15 tot 20 minuten moeten de teksten af zijn. In die zin is de basis hetzelfde. Maar de training is ook vernieuwd en uitgebreid met een deel over empathie. Empathie neem ik dan breed: het staat voor inleven in de buitenwereld en rekening houden met de vorm.

Inleven in de buitenwereld
Met empathisch schrijven bedoelen we dat je als schrijver je eerst inleeft in de buitenwereld. Wat is de behoefte van de getroffenen, betrokkenen en het algemeen publiek? Welk informatie willen ze weten, welke emoties leven er? We besluiten wat we schrijven en welke woorden we gebruiken met hen in het hoofd.

Rekening houden met de vorm
Maar empathisch schrijven betekent ook dat je in de vorm rekening houdt met de mensen voor wie je het schrijft. Hoe ziet de website eruit? Hoe vaak geef je updates? En dat je mensen aan de hand meeneemt in wat jij als organisatie doet. Duidelijke en begrijpelijke woorden en beelden.

Wat zeiden deelnemers van eerdere online trainingen? Hieronder een paar quotes uit de evaluaties:

"De beste E-learning die ik in jaren heb gezien. Heel goed gedaan."

"Deze online cursus was een feestje om te volgen."

"Ik heb al veel trainingen gevolgd, maar ik heb in deze training veel dingen gehoord die ik nog niet wist of die vanuit een andere hoek bekeken werden.”

"Inhoudelijk een 10."

"Voldeed volledig aan mijn verwachtingen en ik heb mij niet een keer verveeld."

“Tom vertelt met veel passie en enthousiasme, je krijgt bijna zin in een crisis :)”

Dus, wil je droge informatie van de experts blijven overtikken? Of een tekst schrijven die mensen raakt en helpt?

Deelnemers aanmelden voor deze pilot training kan alleen nog deze week tot zondag. Kijk hier voor meer informatie en het aanmeldingsformulier.