Groen licht voor redacteuren

Negen fietsers staan voor het stoplicht bij een druk kruispunt op de Ceintuurbaan. Het is een mooie zonnige dag. Ik kijk vanaf de stoep toe. Het stoplicht voor de fietsers gaat op groen. Iedereen blijft staan op zijn plek. En het stoplicht wordt weer rood. Maar ze staan er nog steeds. Alle negen. Ik sta er lachend bij, vol verbazing.

9 (!) mensen zien niet dat een stoplicht groen is geworden en blijven een half minuut als makke schapen staan. Hoe kan dat?

Ze hadden allemaal een koptelefoon op of oortjes in. Blijkbaar was iedereen zo afgeleid dat ze compleet misten dat ze gewoon konden fietsen.

Multi-tasken bestaat niet. Uit wetenschappelijk onderzoek is ook bewezen dat – geheel tegen het cliché in – ook vrouwen niet twee dingen tegelijk kunnen met aandacht. (Erger nog: het verhaal gaat dat deze mythe misbruikt wordt om vrouwen meer in het huishouden te laten doen.)

Dit geldt dus ook voor de redacteuren in je crisiscommunicatieteam. Toch zie ik bij een aantal organisaties waar ik kom dat in oefeningen van begin tot eind druk overlegd en gepraat wordt in het team. Dat betekent dus dat de redacteuren nooit een moment van rust en stilte hebben om een goede tekst op te leveren. Niet heel gek dat mensen dan gestrest worden bij een crisis.

De afgelopen tijd heb ik gewerkt aan het verbeteren van samenwerking en het proces binnen een crisiscommunicatieteam. Vaak zijn we toch te gemakzuchtig en laten we het allemaal op zijn beloop. Maar het is echt tijd dat het Hoofd (of Teamleider, Procescoördinator) CCT dit punt serieus neemt. Met een paar simpele aanpassingen kan je al een omgeving en cultuur creëren waarbij redacteuren met focus kunnen werken.

Na de zomer kom ik met een nieuwe online training proces coördineren. Hierin deel ik al mijn tips om een crisiscommunicatieteam zo effectief mogelijk te laten werken. Mocht je in de tussentijd al redacteuren willen opleiden of trainen, kijk dan voor meer informatie hier.