Beeld bij crisis - veiligheidsregio's en gemeenten

In één oogopslag alle mensen bereiken met duidelijke beelden

Ontdek hoe je binnen een uur goede infographics en beelden maakt voor web en socials.


In deze masterclass behandelen we alles wat komt kijken bij het maken van beeld (infographic, video, foto) bij crisiscommunicatie. Deze masterclass is speciaal voor adviseurs crisiscommunicatie van veiligheidsregio's en gemeenten.

Veel mensen zijn visueel ingesteld, maar crisisteams communiceren meestal met tekst

Dat beeldcultuur steeds belangrijker is bij communicatie, is niets nieuws. Instagram, TikTok, SnapChat, het gebruik van videocontent en visuals op Twitter, Facebook en LinkedIin neemt alleen maar toe. Voor het goed overbrengen van onze boodschap bij crisis zijn infographics, foto’s en video essentieel. In Nederland zijn 2,5 miljoen laaggeletterden. Met beeld kunnen we hen beter informeren. Maar ook al die andere mensen die we willen bereiken lezen veel teksten niet. Ze kijken even vluchtig op hun scherm. Op dat moment moet je direct duidelijk maken wat je wilt vertellen. In één oogopslag zien ze wat nodig is.

Het is daarom de hoogste tijd voor de ‘Beeldredacteur bij crisis’. Zodat in elk crisiscommunicatieteam mensen zitten die bij crisis snel de goede beelden maken. Alleen weten veel organisaties niet hoe ze hiermee de eerste stappen kunnen zetten. Om je op weg te helpen, organiseren we deze masterclass.


Wat gaan we doen

Tijdens deze interactieve masterclass ontdek je:

 • Wat de veelgemaakte fouten en valkuilen zijn bij het maken van beeld.
 • Welke elementen van crisiscommunicatie zich het best lenen voor beelden.
 • Op welke verschillende manieren beeld kan worden ingezet bij crisis(communicatie), zodat je jouw organisatie, management en redacteuren hierop kunt adviseren.
 • Hoe je tot de essentie komt van wat je wilt communiceren, zodat je een goede briefing kunt geven aan (beeld)redacteuren of andere professionals
 • Wat allemaal nodig is om te komen tot goede beelden, zowel foto, video als infographics en wat de mogelijkheden zijn om binnen 30 tot 60 minuten tot deze bruikbare beelden te komen.
 • Wat het verschil is tussen een operationeel plaatje met effectgebied uit LCMS en een goed communiceerbaar kaartje voor publiek.
 • Welke (online) tools er zijn voor het maken van beeld.

Natuurlijk gaan we ook praktisch aan de slag, zodat je de theorie beter begrijpt en ook binnen jouw organisatie weer goed kunt overbrengen.

  Masterclass begeleiders

  Klaas van der Veen (Explanation Design) is ontwerper, beeldredacteur en trainer. Hij helpt organisaties om teksten van experts en wetenschappers om te zetten naar aantrekkelijke, toegankelijke en aansprekende informatie en beelden voor een breed publiek.

  Tom Compaijen (Compaijen C&C ) trainde en adviseerde meer dan honderd crisisteams en duizend communicatieprofessionals van veiligheidsregio’s, ziekenhuizen, gemeenten, ministeries, NGO’s en bedrijven. Hij werkte o.a. voor het Ministerie VWS en gemeente Amsterdam.

  Praktische informatie

  • Datum: dinsdag 2 april 2024
  • Tijd: van 10.00 tot 16.00 uur
  • Locatie: Utrecht, Spaces House Modernes
  • Prijs: 295 euro (ex. btw) per persoon
  • Klanten van Compaijen C&C krijgen 25% korting

  Deze workshop is exclusief voor professionals van veiligheidsregio's en gemeenten die vanuit hun functie verantwoordelijk zijn voor het voorbereiden van de crisiscommunicatie, zoals:

  • Adviseur Crisiscommunicatie
  • Afdelingshoofd of directeur communicatie
  • Hoofd RAC / ToC / CCT
  • Adviseur Crisisbeheersing

   Omdat we het belangrijk vinden een goede interactie met de deelnemers te kunnen hebben, is er een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Maximaal twee personen per organisatie.

   Meld je aan!

   Heb je zin in een nieuwe kijk op ons vak? Op een frisse blik? Je bent van harte welkom bij deze eenmalige masterclass.

   AANMELDEN KAN VIA DEZE LINK

   Via bovenstaande link kom je bij het aanmeldformulier. Nadat je dit hebt ingevuld en 'Verzend' hebt geklikt, ontvang je een bevestiging en de factuur. Je staat nu op de lijst om deel te nemen aan de masterclass. Als dat nodig is voor jouw organisatie, kan je ook een offerte ontvangen.

   Na het volgen van deze masterclass

   • Heb je inspiratie en nieuwe inzichten voor het gebruik van beelden bij crisiscommunicatie.
   • Kan je jouw organisatie adviseren hoe in de crisiscommunicatie beter en meer gebruik van beeld gemaakt kan worden.
   • Ken je tips & tricks om meer mensen effectiever te bereiken.

   Veel gestelde vragen

   Q: Kost het maken van beelden niet veel te veel tijd tijdens een crisis?
   A: Nee, met een paar handige tips kan je binnen 30 tot 60 minuten al kwalitatief goede en communicatieve beelden maken.

   Q: Is deze masterclass ook voor redacteuren?
   A: Nee, we richten ons specifiek op adviseurs. We denken dat het belangrijk is dat eerst binnen de organisatie het gebruik van beeld omarmt wordt. En dat adviseurs weten wat wel en niet kan en hoe je redacteuren goed kunt aansturen en briefen voor beeldgebruik. Pas daarna is het zinvol om redacteuren te trainen voorbeeldredactie.

   Q: Voor hoeveel deelnemers is er plaats?
   A: We laten in totaal 20 deelnemers toe. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Maximaal twee deelnemers per organisatie.

   Q: Wordt deze masterclass vaker gegeven?
   A: Nee, dit is een eenmalige masterclass.

   Q: Waarom is de masterclass alleen voor veiligheidsregio's en gemeenten?
   A: Elke organisatie heeft zijn eigen manier van het gebruiken van beelden. Voor veiligheidsregio's zijn bijvoorbeeld geo-plaatjes van bron- en effectgebied belangrijk. We willen de masterclass zo veel mogelijk op maat maken. Wel gaan we mogelijk na deze masterclass soortgelijke sessies organiseren voor andere organisaties zoals ziekenhuizen, Rijksoverheid en bedrijven.

   Als je nog vragen hebt.

   Mail gerust op info@compaijen.com of bel 020-261 7649.