omgevingsbeeld maken

Help jouw bestuurder en communicatiecollega's door duizenden brokjes informatie van media, sociale media en andere bronnen overzichtelijk in een omgevingsbeeld te zetten. Zodat zij prioriteiten kunnen stellen. Het omgevingsbeeld is een essentiële eerste stap voor goede crisiscommunicatie. Ontdek hoe je bij het crisiscommunicatieteam aansluit volgens het model 'Effectief Verbonden' en de nieuwe methode  'Visuele Bouwstenen'. Vaardigheden waar je als communicatieadviseur je loopbaan lang plezier van hebt.

Buitenwereld op 1 A4-tje

Wat is er bij crisis nu handiger dan een perfecte samenvatting van alles wat speelt in de buitenwereld op één pagina? Waarmee je als Bestuurder, Adviseur, Woordvoerder of Redacteur in een oogopslag ziet wat er speelt. En niet allemaal die duizenden berichten moet doornemen op Twitter, andere sociale media en nieuwssites.

Laat je niet afleiden...

Het communicatieproces wordt bij crisis gegijzeld door soms wel duizenden berichten op (sociale) media en tientallen telefoontjes van de pers. Daarom is het zo belangrijk om een omgevingsanalist te hebben die goed getraind is en zich volledig kan richten op het binnenhalen van de buitenwereld. Zo kan de rest van je team in hun eigen flow komen en zich richten op hun eigen taak, zonder afgeleid te worden.

Pilot Online Training Omgevingsbeeld maken

Daarom kom ik met iets nieuws. Een pilot voor de nieuwe online training Omgevingsbeeld maken. Zodat je straks binnen een dag na aanmelding kunt beginnen met het opleiden van een nieuwe Omgevingsanalist. Het enige dat je als Adviseur Crisiscommunicatie of OTO-coördinator moet doen is de nieuwe medewerker aanmelden. De rest doen wij.

De E-learning Basis Crisiscommunicatie was een groot succes en na de vele positieve reacties die ik heb gekregen is dit voor mij een logische volgende stap.

Omdat het voor mij ook een experiment is om een opleiding online te geven, begin ik met een pilot.

Wat krijg je in deze pilot

Omdat dit een pilot is, doe ik eenmalig een speciaal aanbod. Deze trainig heeft eenmalig een lagere prijs en komt daarnaast met een aantal mooie extra's.

 • Deelnemers zijn live aanwezig bij de opname en hebben zo extra gelegenheid tot vragen stellen.
 • Handige formats en checklists.
 • 3 maanden toegang tot de online omgeving met video's en ander trainingsmateriaal
 • 6 maanden toegang tot de besloten community van omgevingsanalisten. 
 • Twee online vragensessies van 1 uur: na de E-learning Basis en een maand na de online training.
 • EXTRA: GRATIS toegang tot de E-learning Basis Crisiscommunicatie (ter waarde van 295,- euro)
 • EXTRA: video - 'Hoe herken je een crisis?' Een vliegtuigramp herkent iedereen natuurlijk als crisis. Maar bij een sluimerende crisis zijn we vaak te laat. Met veel schade tot gevolg. Of iets viral gaat of een crisis wordt, kan je herkennen aan een aantal elementen. Hoe je dit herkent vertel ik je in de video die bij deze online training krijgt.
 • EXTRA: video - De monitoring tool Obi4wan. Hoe kan je deze tool gebruiken voor het maken van goede omgevingsbeelden bij crisis.

Wat vraag ik van jou?

Omdat bij deze pilot een lagere prijs gegeven wordt en een aantal mooie extra's worden aangeboden, vraag ik terug dat ik deelnemers kort mag interviewen over hoe zij de training vonden. Dit gesprek vindt plaats in de weken na de training en duurt maximaal een half uur. Op basis van dit gesprek maken we een evaluatie om de training verder te kunnen ontwikkelen en schrijven we enkele testimonials. 

Wat je als omgevingsanalist leert in deze training:

 • Binnen 30 minuten een beknopte en goed gestructureerde omgevingsanalyse maken die Adviseurs, Woordvoerders, Redacteuren en Bestuurders echt helpt.
 • Ik leer je de belangrijkste valkuilen bij het maken van een Omgevingsbeeld en hoe je die kunt voorkomen.
 • Hoe jouw proces en rol kunnen aansluiten binnen het crisiscommuniatieteam en het best kunnen samenwerken.
 • Welke bronnen je nog meer kunt gebruiken behalve online nieuws en social media.
 • Hoe je analyes kunt maken die ook echt een goede basis vormen voor advisering.
 • Hoe je kunt meten of de communicatieaanpak van jouw organisatie ook echt landt in de buitenwereld.
 • Hoe je het format en checklists kunt gebruiken om je rol onder druk bij een crisis goed uit te voeren.

Trainer

Tom Compaijen trainde meer dan 100 Omgevingsanalisten en maakte zelf ook jarenlang omgevingsbeelden bij de gemeente Amsterdam en Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. 

Hoe ik leerde goede omgevingsbeelden te maken

Vier keer stelde ik mij voor aan burgemeester Eberhard van der Laan. En elke keer als hij mijn naam hoorde, zei hij: "Oh ja, Tom Compaijen, van jou krijg ik altijd die mooie omgevingsanalyses. Die vind ik altijd erg fijn. " 

Ik weet dat omgevingsanalisten nog wel eens denken: "Hoe belangrijk is die analyse van mij nou? Wat ik opschrijf is toch voor het grootste deel voor iedereen te vinden op openbare bronnen als social media." Maar vergis je niet, alle collega's in de crisisteams - en bestuurders - zijn megadruk met alle informatie verwerken die op hun afkomt en hun taak goed uit te voeren. Ze hebben geen tijd om ook nog goed de media en sociale media te volgen. De reactie van Eberhard van der Laan is voor mij het mooiste bewijs daarvan. Met de Omgevingsbeelden zorgde hij dat hij goed beeld kreeg van wat leefde in de buitenwereld.

Als ik terugkijk op mijn eerste omgevingsbeelden, ben ik daar niet trots op. Soms waren ze wel acht pagina's lang, ik kan me niet voorstellen dat iemand ze helemaal las. Door met mensen te praten die ook omgevingsanalyses maken en ook met collega's die ze ontvangen, ontdekte ik wat er wel en niet in moet staan. Een van de eerste trainingen die ik dan ook ben gaan geven was de training omgevingsanalyse. Samen met de beste analist van Amsterdam ontwikkelde ik deze training. Alles wat ik in de afgelopen 10 jaar geleerd heb over analyses komt terug in deze online training Omgevingsbeeld maken.

Voor wie is deze training

Deze online training is voor:

 • Iedereen die werkt in communicatie
 • Bij veiligheidsregio's, gemeenten, ziekenhuizen, ministeries maar ook alle andere organisaties en bedrijven die met crisis en incidenten te maken kunnen hebben.
 • En meer willen leren over het maken van een Omgevingsbeeld bij crisissituaties. 
 • Voor nieuwe Omgevingsanalisten.
 • Maar ook voor medewerkers die al een tijdje omgevingsanalist zijn en kennis willen opfrissen en de nieuwe ontwikkelingen willen weten. 

Praktische informatie

 • De live opname van deze training is op donderdag 6 oktober 2022. Je doet live mee via Zoom.
 • De training duurt van 9.30 tot 16.30 uur.
 • Je gaat aan de slag met het maken van analyses op basis van echte casussen die aansluiten bij crisis die voor jouw organisatie relevant zijn.
 • Direct na aanmelding krijg je toegang tot de online omgeving waarin je de Basis Crisiscommunicatie kunt volgen.
 • Een week na de opnames krijg je toegang tot de video's in de online omgeving.

Van 1.000 euro voor 400 euro

Als je deze training nu als pilot koopt, krijg je tot 1 september een gereduceerd tarief. De prijs is nu 400,- euro per persoon. Let op: dit is een eenmalig aanbod. Deze online training kost na 1 september 700 euro per persoon. Maar omdat je bij deze live sessie alleen op 23 september aanwezig kunt zijn en dus vast zit aan een bepaalde datum, geef ik deze korting en een aantal extra's. Een van die extra's is de E-learning Basis Crisiscommunicatie ter waarde van 295 euro. En dat je live vragen kunt stellen tijdens de training. Voor deze extra's vraag ik dan wel van je terug of ik je als deelnemer mag interviewen voor een testimonial. 

KLIK HIER VOOR AANMELDEN

Nadat je op de link hebt geklikt vul je de informatie in op het formulier. Binnen een dag krijgt de door jou aangemelde medewerker een mail met instructies en toegang tot de online omgeving. Ook ontvangt de medewerker een uitnodiging om de live zoom sessie bij te wonen waarin de online training gegeven wordt. De contactpersoon ontvangt de factuur in de mail. 

Veel gestelde vragen

Q: Hoe lang houd je toegang tot de online omgeving?
A: De analist houdt drie maanden toegang tot de online omgeving.

Q: Is deze training ook voor beginners?
A: Jazeker, je kan zonder enige kennis van crisiscommunicatie beginnen aan deze opleiding.

Q: Kunnen medewekers na het volgen van de training direct ingezet worden?
A: Ja, de medewerker heeft voldoende opleiding gehad om zelfstandig analyses te kunnen maken en te worden ingedeeld in een piketpool.

Q: Als een deelnemer op het laatste moment moet afzeggen voor 6 oktober, wat dan?
A: De deelnemer krijgt de training dan alsnog, alleen niet live. Zodra de video opnames online staan, krijgt de deelnemer toegang en kan deze alles terugkijken.

Als je nog vragen hebt.

Mail gerust op info@compaijen.com of bel 020-261 7649.