omgevingsbeeld maken

Buitenwereld op 1 A4-tje

Wat is er bij crisis nu handiger dan een perfecte samenvatting van alles wat speelt in de buitenwereld op één pagina? Waarmee je als Bestuurder, Adviseur, Woordvoerder of Redacteur in een oogopslag ziet wat er speelt. En niet allemaal die duizenden berichten moet doornemen op Twitter, andere sociale media en nieuwssites. Het omgevingsbeeld is een essentiële eerste stap voor goede crisiscommunicatie. Help jouw bestuurder en communicatiecollega's met een goed omgevingsbeeld zodat zij weten wat ze moeten doen en zeggen. Vaardigheden waar je als communicatieadviseur je loopbaan lang plezier van hebt.

Laat je niet afleiden...

Het communicatieproces wordt bij crisis gegijzeld door soms wel duizenden berichten op (sociale) media en tientallen telefoontjes van de pers. Daarom is het zo belangrijk om een omgevingsanalist te hebben die goed getraind is en zich volledig kan richten op het binnenhalen van de buitenwereld. Zo kan de rest van je team in hun eigen flow komen en zich richten op hun eigen taak, zonder afgeleid te worden.

Online Training Omgevingsbeeld maken

Daarom kom ik met iets nieuws. Een nieuwe training Omgevingsbeeld maken die geheel online te volgen is wanneer je maar wilt.

Wat krijg je in deze training

 • Een online training met alles wat je moet weten om goed een Omgevingsbeeld te kunnen maken.
 • Drie keer oefenen met Omgevingsbeeld maken
 • Handige formats en checklists.
 • 3 maanden toegang tot de online omgeving met video's en ander trainingsmateriaal
 • 6 maanden toegang tot de besloten community van omgevingsanalisten.
 • Toegang tot twee online vragensessies van 1 uur om al je vragen te kunnen stellen.
 • EXTRA: video - 'Hoe herken je een crisis?' Een vliegtuigramp herkent iedereen natuurlijk als crisis. Maar bij een sluimerende crisis zijn we vaak te laat. Met veel schade tot gevolg. Of iets viral gaat of een crisis wordt, kan je herkennen aan een aantal elementen. Hoe je dit herkent vertel ik je in de video die bij deze online training krijgt.
 • EXTRA: video - De monitoring tool Obi4wan. Hoe kan je deze tool gebruiken voor het maken van goede omgevingsbeelden bij crisis.
 • Certificaat van deelname (na afronding)

Wat je als omgevingsanalist ontdekt in deze training:

 • Binnen 30 minuten een beknopt en goed gestructureerd omgevingsbeeld maken zodat je Adviseurs, Woordvoerders, Redacteuren en Bestuurders echt helpt.
 • De belangrijkste valkuilen bij het maken van een Omgevingsbeeld zodat je weet hoe je deze kunt voorkomen en slimme tips en trucs om het beste omgevingsbeeld te maken.
 • Welke bronnen je nog meer kunt gebruiken behalve online nieuws en social media zodat je analyses maakt die ook echt een goede basis vormen voor advisering.
 • Hoe je de communicatieaanpak van jouw organisatie kunt meten zodat communicatie ook goed landt in de buitenwereld.
 • Hoe je het format en checklists gebruikt zodat je de rol onder druk bij een crisis goed uitvoert.
 • Hoe jouw proces en rol aansluiten binnen het crisiscommunicatieteam en het best kunnen samenwerken volgens de nieuwe methode Klaar voor elke Crisis met visuele bouwstenen.

  Trainer

  Tom Compaijen trainde honderden Omgevingsanalisten en maakte zelf ook jarenlang omgevingsbeelden bij de gemeente Amsterdam en Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.

  Hoe ik leerde goede omgevingsbeelden te maken

  Vier keer stelde ik mij voor aan burgemeester Eberhard van der Laan. En elke keer als hij mijn naam hoorde, zei hij: "Oh ja, Tom Compaijen, van jou krijg ik altijd die mooie omgevingsanalyses. Die vind ik altijd erg fijn. "

  Ik weet dat omgevingsanalisten nog wel eens denken: "Hoe belangrijk is die analyse van mij nou? Wat ik opschrijf is toch voor het grootste deel voor iedereen te vinden op openbare bronnen als social media." Maar vergis je niet, alle collega's in de crisisteams - en bestuurders - zijn megadruk met alle informatie verwerken die op hun afkomt en hun taak goed uit te voeren. Ze hebben geen tijd om ook nog goed de media en sociale media te volgen. De reactie van Eberhard van der Laan is voor mij het mooiste bewijs daarvan. Met de Omgevingsbeelden zorgde hij dat hij goed beeld kreeg van wat leefde in de buitenwereld.

  Als ik terugkijk op mijn eerste omgevingsbeelden, ben ik daar niet trots op. Soms waren ze wel acht pagina's lang, ik kan me niet voorstellen dat iemand ze helemaal las. Door met mensen te praten die ook omgevingsanalyses maken en ook met collega's die ze ontvangen, ontdekte ik wat er wel en niet in moet staan. Een van de eerste trainingen die ik dan ook ben gaan geven was de training omgevingsanalyse. Samen met de beste analist van Amsterdam ontwikkelde ik deze training. Alles wat ik in de afgelopen 10 jaar geleerd heb over analyses komt terug in deze online training Omgevingsbeeld maken.

  Wat zeiden deelnemers van trainingen

  Om je een indruk te geven, dit zeiden deelnemers over mijn online trainingen.


  Voor wie is deze training

  Deze online training is voor:

  • Iedereen die werkt in communicatie
  • Bij veiligheidsregio's, gemeenten, ziekenhuizen, ministeries maar ook alle andere organisaties en bedrijven die met crisis en incidenten te maken kunnen hebben.
  • En meer willen leren over het maken van een Omgevingsbeeld bij crisissituaties.
  • Voor nieuwe Omgevingsanalisten.
  • Maar ook voor medewerkers die al een tijdje Omgevingsanalist zijn en kennis willen opfrissen en de nieuwe ontwikkelingen willen weten.

  Praktische informatie

  • Je krijgt direct na betaling toegang tot de online omgeving en kunt dan direct aan de slag.
  • Vaste klanten van Compaijen C&C krijgen direct toegang na aanmelding.
  • Je gaat aan de slag met het maken van analyses op basis van echte casussen die aansluiten bij crisis die voor jouw organisatie relevant zijn.

  Opleiding, persoonlijke feedback of coach

  Je kunt bij deze online training kiezen voor drie varianten:

  1. Opleiding: je volgt de online training inclusief alle video's en opdrachten.
  2. Feedback: je volgt de gehele online training en krijgt persoonlijke feedback op twee omgevingsbeelden die je tijdens de opdrachten in de training maakt.
  3. Coach: je volgt de gehele online training en krijgt persoonlijke feedback op drie omgevingsbeelden die je tijdens de opdrachten in de training maakt. Ook mag je tot een jaar na afloop van de training nog twee keer een omgevingsbeeld insturen dat je bij een crisis(oefening) gemaakt hebt voor persoonlijke feedback. En krijg je 3 uur lang persoonlijke begeleiding op de werkvloer tijdens een crisisoefening.

  Alle informatie vind je in overzichtelijk in onderstaande tabel. Klik op de afbeelding om deze groter te zien!

  KLIK HIER VOOR AANMELDEN

  Nadat je op de link hebt geklikt vul je de informatie in op het formulier. Binnen een dag krijgt de door jou aangemelde medewerker een mail met instructies en toegang tot de online omgeving. Ook ontvangt de medewerker een uitnodiging om de live zoom vragensessie bij te wonen. De contactpersoon ontvangt de factuur in de mail.

  Omgevingsanalisten ALTIJD DIRECT opleiden

  De Online Training Omgevingsbeeld maken staat online al helemaal klaar. Je kan deze als Adviseur Crisiscommunicatie of OTO-coördinator op elk moment afnemen. De deelnemer die je opgeeft kan na aanmelding direct de volgende dag beginnen met de opleiding. Het enige dat jij als coördinator dus hoeft te doen is de nieuwe medewerker aanmelden. De rest doen wij.

  Veel gestelde vragen

  Q: Hoe lang houd je toegang tot de online omgeving met al het materiaal?
  A: De deelnemer houdt drie maanden toegang tot de online omgeving.

  Q: Is deze training ook voor beginners?
  A: Jazeker, je kan zonder enige kennis van crisiscommunicatie beginnen aan deze opleiding.

  Q: Kunnen medewerkers na het volgen van de training direct ingezet worden?
  A: Ja, de medewerker heeft voldoende opleiding gehad om zelfstandig analyses te kunnen maken en te worden ingedeeld in een piketpoule.

  Als je nog vragen hebt.

  Mail gerust op info@compaijen.com of bel 020-261 7649.