Online training

Omgevingsbeeld maken

De buitenwereld binnen een half uur samengevat op één a4’tje

Het Omgevingsbeeld is de essentiële eerste stap voor goede crisiscommunicatie. 

Help jouw bestuurder en communicatiecollega’s door duizenden brokjes informatie van media, sociale media en andere bronnen overzichtelijk in een Omgevingsbeeld te zetten. 

Ontdek hoe je bij het crisiscommunicatieteam aansluit volgens de nieuwe methode Crisiscommunicatie 3.0. Vaardigheden waar je een loopbaan lang plezier van hebt.

Direct beginnen

Waarom een omgevingsanalist?

Wat is er bij crisis nu handiger dan een perfecte samenvatting van alles wat speelt in de buitenwereld op één pagina? Waarmee je als bestuurder, adviseur, woordvoerder of redacteur in een oogopslag ziet wat er speelt. En niet allemaal die duizenden berichten moet doornemen op Twitter, andere sociale media en nieuwssites.

Laat je niet afleiden

Het communicatieproces wordt bij crisis gegijzeld door soms wel duizenden berichten op (sociale) media en tientallen telefoontjes van de pers. Daarom is het zo belangrijk om een omgevingsanalist te hebben zich volledig kan richten op het binnenhalen van de buitenwereld en daarin goed getraind is. Zo kan de rest van je team zich richten op hun eigen taak, zonder afgeleid te worden.

Wat je als omgevingsanalist ontdekt in deze training:

 • Binnen 30 minuten een beknopt en goed gestructureerd omgevingsbeeld maken zodat je adviseurs, woordvoerders, redacteuren en bestuurders echt helpt.

 • De belangrijkste valkuilen bij het maken van een omgevingsbeeld zodat je weet hoe je deze kunt voorkomen en slimme tips en trucs om het beste omgevingsbeeld te maken.

 • Welke bronnen je nog meer kunt gebruiken behalve online nieuws en social media zodat je analyses maakt die ook echt een goede basis vormen voor advisering.

 • Hoe je de communicatieaanpak van jouw organisatie kunt meten zodat communicatie ook goed landt in de buitenwereld.

 • Hoe je het format en checklists gebruikt zodat je de rol onder druk bij een crisis goed uitvoert.

 • Hoe jouw proces en rol aansluiten binnen het crisiscommunicatieteam en het best kunnen samenwerken volgens de nieuwe methode Crisiscommunicatie 3.0.

Wat krijg je in deze training?

 • Een online training met alles wat je moet weten om goed een omgevingsbeeld te kunnen maken.

 • Drie keer oefenen met omgevingsbeeld maken

 • Handige formats en checklists.

 • 3 maanden toegang tot de online omgeving met video's en ander trainingsmateriaal

 • 6 maanden toegang tot de besloten community van omgevingsanalisten.

 • Toegang tot twee online vragensessies van 1 uur om al je vragen te kunnen stellen.

 • EXTRA: video - 'Hoe herken je een crisis?' Een vliegtuigramp herkent iedereen natuurlijk als crisis. Maar bij een sluimerende crisis zijn we vaak te laat. Met veel schade tot gevolg. Of iets viral gaat of een crisis wordt, kan je herkennen aan een aantal elementen. Hoe je dit herkent vertel ik je in de video die bij deze online training krijgt.

 • EXTRA: video - De monitoring tool Obi4wan. Hoe kan je deze tool gebruiken voor het maken van goede omgevingsbeelden bij crisis.

 • Certificaat van deelname (na afronding)


Trainer

Tom Compaijen trainde honderden Omgevingsanalisten en maakte zelf ook jarenlang omgevingsbeelden bij de gemeente Amsterdam en Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.

Trainer Tom Compaijen: ‘Hoe ik leerde goede omgevingsbeelden te maken?’

Vier keer stelde ik mij voor aan burgemeester Eberhard van der Laan. En elke keer als hij mijn naam hoorde, zei hij: "Oh ja, Tom Compaijen, van jou krijg ik altijd die mooie omgevingsanalyses. Die vind ik altijd erg fijn. "

Ik weet dat omgevingsanalisten nog wel eens denken: "Hoe belangrijk is die analyse van mij nou? Wat ik opschrijf is toch voor het grootste deel voor iedereen te vinden op openbare bronnen als social media." Maar vergis je niet, alle collega's in de crisisteams - en bestuurders - zijn megadruk met alle informatie verwerken die op hun afkomt en hun taak goed uit te voeren. Ze hebben geen tijd om ook nog goed de media en sociale media te volgen. De reactie van Eberhard van der Laan is voor mij het mooiste bewijs daarvan. Met de Omgevingsbeelden zorgde hij dat hij goed beeld kreeg van wat leefde in de buitenwereld.

Als ik terugkijk op mijn eerste omgevingsbeelden, ben ik daar niet trots op. Soms waren ze wel acht pagina's lang, ik kan me niet voorstellen dat iemand ze helemaal las. Door met mensen te praten die ook omgevingsanalyses maken en ook met collega's die ze ontvangen, ontdekte ik wat er wel en niet in moet staan. Een van de eerste trainingen die ik dan ook ben gaan geven was de training omgevingsanalyse. Samen met de beste analist van Amsterdam ontwikkelde ik deze training. Alles wat ik in de afgelopen 10 jaar geleerd heb over analyses komt terug in deze online training Omgevingsbeeld maken.

Wat zeiden andere deelnemers?

Om je een indruk te geven, dit zeiden deelnemers over deze online training:

Dian Hoes,Product Owner websites

Dian Hoes,
Product Owner websites, Alliander

"Ik heb al veel trainingen gevolgd, maar ik heb in deze training veel dingen gehoord die ik nog niet wist of die vanuit een andere hoek bekeken werden. Dat was super waardevol. Ook ben ik dankzij deze training zekerder geworden in de rol van Omgevingsanalist. Voor mij was het heel logisch om deze training online te volgen, want ook in de rol van Omgevingsanalist doe je je werk vaak online achter het scherm. In de training praat Tom heel bevlogen over het vak. Je merkt meteen dat hij heel erg enthousiast is over zijn werk en dat is heel leuk om naar te luisteren. En de formats die in de online omgeving staan, zijn ook nog eens hele fijne hulpmiddelen."

Ruud,
Communicatieadviseur Social Media, RIVM

"De ‘Online Training Omgevingsbeeld maken’ vond ik heel soepel om te volgen. Het tempo is goed en de opbouw is logisch en fijn. In stapjes ontdek je hoe je het maken van een Omgevingsanalyse moet aanpakken. Op een rustige manier krijg je inzicht hoe je de analyse opbouwt en op welke dingen belangrijk zijn om te vermelden of om juist niet erin te zetten."

Anita Wassink,
interim-woordvoerder (ZZP)

"Als woordvoerder wilde ik de skills hebben om zelf een Omgevingsbeeld te kunnen maken. Omdat de training een gevarieerd aanbod heeft, oefeningen en eigen inbreng, kan je heel goed alles online volgen. Door de handige checklists en formats kan je wat je leert direct in de praktijk toepassen. Tom heeft heel veel crisiservaring, dat is echt van toegevoegde waarde. Je leert als deelnemer namelijk veel van andere casussen. Tom vertelt met veel passie en enthousiasme, je krijgt bijna zin in een crisis 🙂. Na afloop voelde ik me echt geïnspireerd, ik kan deze training zeker aanbevelen."

Vincent van der Horst,
Communicatieadviseur, Gemeente Zaandstad (Omgevingsanalist voor Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland)

"De training heeft een game-achtig opbouw. Ik ben geboren in de jaren ’80 en opgegroeid met videogames. Dus groene vinkjes en 100% scores, daar doet mijn brein het heel goed op. De opbouw in stappen zat goed in elkaar. Ik heb de training gevolgd als een tutorial waarbij je leert hoe het moet door het gewoon te doen. Je merkt dat je per onderdeel beter wordt. Ik heb heel veel zekerheid gekregen voor mijn rol in de crisisorganisatie."

Voor wie is deze training?

Deze online training is voor:

 • Iedereen die werkt in communicatie

 • Bij veiligheidsregio's, gemeenten, ziekenhuizen, ministeries maar ook alle andere organisaties en bedrijven die met crisis en incidenten te maken kunnen hebben.

 • En meer willen leren over het maken van een Omgevingsbeeld bij crisissituaties.

 • Voor nieuwe Omgevingsanalisten.

 • Maar ook voor medewerkers die al een tijdje Omgevingsanalist zijn en kennis willen opfrissen en de nieuwe ontwikkelingen willen weten.


Wil je een opleiding, persoonlijke feedback of coach?

Je kunt bij deze online training dus kiezen voor drie varianten:

 1. Opleiding: je volgt de online training inclusief alle video's en opdrachten.

 2. Feedback: je volgt de gehele online training en krijgt persoonlijke feedback op twee omgevingsbeelden die je tijdens de opdrachten in de training maakt.

 3. Coach: je volgt de gehele online training en krijgt persoonlijke feedback op drie omgevingsbeelden die je tijdens de opdrachten in de training maakt. Ook mag je tot een jaar na afloop van de training nog twee keer een omgevingsbeeld insturen dat je bij een crisis(oefening) gemaakt hebt voor persoonlijke feedback. En krijgt je 3 uur lang persoonlijke begeleiding op de werkvloer tijdens een crisisoefening.

Alle informatie vind je in overzichtelijk in onderstaande tabel. 


Praktische informatie

 • Je krijgt direct na betaling toegang tot de online omgeving en kunt dan direct aan de slag.

 • Je gaat aan de slag met het maken van analyses op basis van echte casussen die aansluiten bij crisis die voor jouw organisatie relevant zijn.

Omgevingsanalisten DIRECT opleiden

Nadat je op de link hebt geklikt vul je de informatie in op het formulier. Direct krijgt de door jou aangemelde medewerker een mail met instructies en toegang tot de online omgeving. Ook ontvangt de medewerker een uitnodiging om de live zoom vragensessie bij te wonen. De contactpersoon ontvangt de factuur in de mail.

De Online Training Omgevingsbeeld maken staat online al helemaal klaar. Je kan deze als Adviseur Crisiscommunicatie of OTO-coördinator op elk moment afnemen. De deelnemer die je opgeeft kan na aanmelding direct beginnen met de opleiding. Het enige dat jij als coördinator dus hoeft te doen is de nieuwe medewerker aanmelden. De rest doen wij.

DEELNEMER(S) AANMELDEN

Veel gestelde vragen

Q: Hoe lang houd je toegang tot de online omgeving met al het materiaal?
A: De deelnemer houdt drie maanden toegang tot de online omgeving.

Q: Is deze training ook voor beginners?
A: Jazeker, je kan zonder enige kennis van crisiscommunicatie beginnen aan deze opleiding.

Als je nog vragen hebt.

Mail gerust op info@compaijen.com of bel 020-261 7649.

DIRECT opleiden

Nadat je op de knop van de door jouw gekozen variant van de training hebt geklikt, vul je de informatie in op het formulier. Direct krijgt de door jou aangemelde medewerker een mail met instructies en toegang tot de online omgeving. Ook ontvangt de medewerker een uitnodiging om de live zoom vragensessie bij te wonen. De contactpersoon ontvangt de factuur in de mail.

De Online Training staat online al helemaal klaar. Je kan deze als Adviseur Crisiscommunicatie of OTO-coördinator op elk moment afnemen. De deelnemer die je opgeeft kan na aanmelding direct beginnen met de opleiding. Het enige dat jij als coördinator dus hoeft te doen is de nieuwe medewerker aanmelden. De rest doen wij.