Politieke hersenen

We hebben toch heel duidelijk alle feiten snel naar buiten gebracht? En precies vertelt wat mensen moeten doen? Waarom ontstaat er dan toch onrust op social media?

Dat komt omdat emotie het altijd wint van ratio. Het boek ‘The Political Brain’ van Drew Westen is een absolute aanrader over dit onderwerp.

Dit boek beschrijft hoe mensen politieke keuzes maken, zoals het stemmen op een partij of politicus. Onderzoekers maakten een fMRI-scan van de hersenen bij mensen die in het stemhokje stonden. En wat bleek? De delen van de hersenen waar emotie zit waren actief bij het stemmen. En dus niet de delen waar de ratio zit. Drew Westen beschrijft dat de Republikeinse partij in Amerika dat al lang wist, die praten tegen het hart, de emotie. Maar de Democratische Partij gaf altijd vooral feiten. Als mensen maar weten wat de feiten zijn, dan stemmen ze wel op ons, was de gedachte.

Wat betekent dit nu voor crisiscommunicatie? Ook daar moet je altijd eerst aansluiten bij de emotie. En om dat goed te kunnen doen, moet je de emoties die leven ook echt goed begrijpen. En dat gaat verder dan de vier emoties die de meeste mensen kennen: bang, boos, verdrietig en blij. Vervolgens kan je in een paar stappen vanuit die emotie weer terugkomen naar de plek waar mensen wel open staan voor feiten en handelingsperspectieven. Door goed benoemen, aansluiten en meenemen.

In de Online Training Empathisch Schrijven leer ik deelnemers deze formule zelf toe te passen. Wil je meer weten over deze training? Lees alle informatie over de pilot Online Training Empathisch Schrijven hier.