Qatar en Controverse Communiceren

Nederland is naar de kwartfinale. Ik was net zo goed bezig het WK Voetbal in Qatar te boycotten, maar nu begint de twijfel toch wel toe te slaan. Je wilt toch ook niet dat Nederland Wereldkampioen wordt en je later aan je kinderen moet vertellen dat je dat hele WK niet gezien hebt.

Voor organisaties is het altijd lastig als ze zich gedwongen voelen om een standpunt in te nemen over controversiële onderwerpen. Maar er zijn wel een paar handige stappen die je kunt nemen als je met controverse te maken hebt. Waarbij ik gelijk moet bekennen dat ik zelf rondom het WK voetbal in Qatar waarschijnlijk bij het einde van stap 2 de mist in ga.

Stap 1: zorg voor een evenwichtige afweging waarin je alle kanten van het controversiële onderwerp scherp hebt. Je moet de emoties die erachter zitten bij de verschillende stakeholders volledig begrijpen. Bekijk wat de mogelijk standpunten zijn en leg deze langs de kernwaarden van jouw organisatie.

Stap 2: neem een daadkrachtig besluit welk standpunt je inneemt. Dit standpunt moet zo goed mogelijk passen bij de waarden van jouw organisatie. Accepteer dan ook dat niet iedereen tevreden gehouden kan worden. En blijf bij je standpunt (in elk geval zolang er geen nieuwe informatie komt die het beeld verandert).

Stap 3: kom met een statement waarin je heel duidelijk en to to-the-point je standpunt uitlegt. Laat geen ruimte voor dubbelzinnigheid, misinterpretatie of misvattingen.

En daarna natuurlijk altijd blijven monitoren!

Vorige week behandelde ik deze stappen en andere handige formules die helpen bij crisiscommunicatie in de Online Training Empathisch Schrijven. In deze training krijgen deelnemers ook handvatten om emoties die spelen zo goed mogelijk te begrijpen en doorgronden. De live opnames van de training zijn klaar en begin 2023 kan iedereen deze training volgen wanneer je wilt. Voor meer informatie klik hier.