Zet je hersenen in een andere modus bij samenvatten Omgevingsbeeld

De Omgevingsanalist zit in volle concentratie achter de laptop. Plotseling vraagt een Adviseur om de belangrijkste punten. De analist moet snel een samenvatting geven, maar het is een worsteling om goed tot de kern te komen. Uiteindelijk geeft hij twijfelachtig een paar punten mee. Terwijl het juist belangrijk is om zo goed mogelijk in een paar zinnen het beeld mee te geven voor het Crisisbeleidsteam of Operationeel Team.

Hoe komt het nou toch dat het lastig is om die samenvatting te geven? Dat is omdat de hersenen van de Omgevingsanalist het grootste deel vol in de modus van ‘concreet denken’ staan.

Analisten lezen met haast honderden berichten en verwerken die in een format van het Omgevingsbeeld. Al die losse brokjes informatie razen nog door het werkgeheugen, door de prefrontale cortex. Je denkt niet ‘verder’ dan de feiten.

Voor de samenvatting moet je tot abstract denken komen, tot een dieper niveau. Je moet gaan ‘begrijpen’ en de verschillende betekenissen zien. Eigenlijk moet alles even weg uit die prefrontale cortex die overuren draait en naar het langere termijn geheugen, de hippocampus. Je reset op die manier even je hersenen. Als je het dan weer terughaalt in het actieve geheugen, komt dat boven wat belangrijk is zonder de ruis van die overload aan informatie.

Tijdens mijn studie zag ik ook studenten die de dag voor tentamen de hele nacht doorleerden met koffie en Red Bull. En uiteindelijk haalde ze nooit een goed cijfer zo. En dat is ook niet zo gek. We weten dat juist slapen nodig is om alle informatie te verwerken. Maar als Omgevingsanalist kan je natuurlijk niet een nachtje erover slapen.

Voor het samenvatten moet je dus zorgen dat je hersenen even in een andere modus komen. Hoe kan je dat dan doen? Door even weg van dat scherm te gaan naar een andere omgeving met een andere activiteit. En door op een effectievere manier te werken in blokjes afgewisseld met pauzes.

In de Online Training ‘Omgevingsbeeld maken’ leren Omgevingsanalisten hoe ze dit concreet kunnen toepassen op een manier die bij hen past. En welke vragen ze kunnen stellen om tot die goede samenvatting te komen.

De opname van deze training is aanstaande donderdag, 6 oktober 2022. Als je nog een Omgevingsanalist hebt die je snel wilt trainen, dan kan je hem of haar nu nog opgeven door te mailen naar info@compaijen.com. Deelnemers krijgen dan ook meer gelegenheid tot het stellen van vragen en nog een paar mooie extra’s.

Later deze maand is de online training ‘Omgevingsbeeld maken’ beschikbaar voor iedereen die wil trainen in de eigen tijd wanneer dat het best uitkomt.